Acasă Social Baraneti taraite pe holuri de spital

Baraneti taraite pe holuri de spital

DISTRIBUIȚI

Potrivit indicatorului externarilor realizate in raport cu cele contractate cu Casa de Asigurari de Sanatate a judetului Cluj, cele 10 unitati spitalicesti din municipiul Cluj-Napoca inregistreaza un procent cuprins intre 142% si 387%. Ceea ce inseamna ca numarul de persoane tratate in aceste unitati ajunge sa fie de pana la patru ori mai mare fata de numarul prevazut initial. Depasirea cea mai insemnata a fost inregistrata de Spitalul Clinic de Boli Infectioase, urmat de Spitalul Clinic de Adulti, cel de recuperare, de pneumoftiziologie s.a.m.d.

O tara bolnava

Batranii nostri nu pleaca niciodata in excursii. Ei nu merg la restaurante, nu merg nici la teatru, iar in statiunile degradate ale Romaniei nu mai ajung decat cativa, si aceia niste privilegiati ai castei functionaresti. In schimb, necazul si boala i-au adus pe tot mai multi in spitale. Spitalele Clujului sunt intesate de bolnavi. Un pat liber este greu de gasit, iar intrarea la medicul dorit te poate costa cateva zile de asteptare. Numarul bolnavilor la mia de locuitori in Romania tulbura statisticile europene. La noi nu se mai poate vorbi de starea de sanatate a populatiei, ci mai curand de boala natiunii.

Unde ne sunt medicii?

-Noi suntem tot mai multi, iar doctorii au ramas aceiasi. Pe mine, domnul doctor ma trateaza de cancer de cinci ani incoace si ma simt bine-, spune un batran, asteptand rabdator la usa cabinetului. Un altul, cu haina de postav verde si palarie de vanatoare, zice: -M-a operat domnul doctor si la altul nu ma duc, ca el imi stie baiul-. -Vin de la Targu-Mures-, se confeseaza un tanar de 35 de ani, -pentru ca nu mi-au gasit diagnosticul, desi am fost pana acum la opt medici. Am auzit de domnul doctor si am venit aici. De doua zile astept la el, dar stau, ca sigur ma rezolva si pe mine-. -E om si el, are ore la facultate, consultatii la o clinica evreiasca, are sectia cu internati, face operatii, are cabinetul lui, cand sa le faca pe toate? Doctorul umbla cu bolnavii lipiti de el ca scaiul, pe tot locul-. -Asta e bun, se pricepe si vorbeste frumos-, spune un altul si-si varsa naduful pe un celebru chirurg urolog, pe care-l -paraste- ca nu l-a primit fara bani. -Trebuie sa fii al dracului ca sa le faci fata astora lihniti dupa bani-, concluzioneaza omul.

Medicul, intre boala si Dumnezeu

Discutii asemanatoare pot fi surprinse la usile multor medici specialisti. Bolnavii graviteaza dupa acestia, precum coada dupa cometa, au medici preferati, iar gandul ca au ajuns la ei le confera o garantie imensa de securitate. Suferinta lor trebuie sa primeasca alinarea din mainile lor sau ale lui Dumnezeu. Drept pentru care, centrul medical clujean este o Mecca a Ardealului si nu numai. Chiar daca nu sunt finantati, chiar daca se misca foarte greu o caramida, un scaun, un instrument, un sistem, o lege, o mentalitate, chiar daca mai sunt inca abuzuri, orgolii si greseli, viata pare sa iasa invingatoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.