Acasă Social Bartos lasa bolnavii paralizati fara insotitor

Bartos lasa bolnavii paralizati fara insotitor

DISTRIBUIȚI

Ministrul sanatatii si familiei, Daniela Bartos, a emis un ordin prin care scoate de pe lista persoanelor cu handicap bolnavii paralizati, care au suferit accidente vasculare cerebrale, infarcturi sau au dobandit handicapul dupa perioada adolescentei.

Referitor la Ordinul 726 din 1 octombrie 2002 privind criteriile pe baza carora se stabileste gradul de handicap pentru adulti si se aplica masurile de protectie speciala a acestora, Ministerul Sanatatii si Familiei face urmatoarele precizari: -Ordinul 726/2002 emis de ministrul sanatatii si familiei introduce noile criterii pentru stabilirea gradului de handicap. Aceste criterii fac diferentierea intre handicapul propriu-zis, pe de o parte, si, pe de alta parte, invaliditatea (cum este cazul celei cauzate de afectiunile neurologice si accidentele vasculare), varsta si handicapul social. Pana acum, pe fondul vidului legislativ, sistemul de protectie speciala a persoanelor cu handicap includea atat invaliditatea, handicapul social si de varsta, cat si handicapul propriu-zis. Aceasta a fost posibil numai pe o perioada limitata de timp, pana la elaborarea actelor normative care sa reglementeze sistemul de protectie sociala-.

In traducere libera, bolnavii cu sechele neuromotorii nu vor mai beneficia de certificate de handicap, ci numai de pensii de invaliditate. Problema se pune in cazul batranilor care nu au carte de munca. Ei vor fi inclusi in sistemul de protectie a varstnicilor, sistem care nu prevede drepturi banesti pentru plata insotitorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.