Home Social Bodog: medicii români încearcă să fugă puțin și de responsabilitate; de la...

Bodog: medicii români încearcă să fugă puțin și de responsabilitate; de la anul vom avea legi noi în sănătate

DISTRIBUIŢI

România se confruntă cu o criză a medicilor, mai ales în orașele care nu sunt centre universitare după cum a recunoscut ministrul Florian Bodog. „Cele mai mari probleme le avem pe zona anestezie-terapie intensivă. Chiar aproape de București, la 100 de km,  există spitale care sunt în imposibilitatea de a asigura linii de gardă. Soluția este de a-i aduce pe medici înapoi în țară, de a-i păstra în țară, dar în același timp de a elabora politici foarte clare de formare”, spune ministrul sănătății.
Întrebat dacă este de acord cu exprimarea fostului ministru despre un „sistem feudal” de organizare a sănătății în România Bodog a negat și a venit cu o altă explicație. A pornit de la exemplul fratelui său, care nu lucrează în Kuwait City, ci într-un spital aflat la câteva zeci de kilometri, la Jahra. „Dacă în România, unui medic specialist, unui chirurg care tocmai și-a terminat specialitatea îi spun că la 100 de km de București există un spital județean care nu are chirurgi sau anestezist, nu se duce. Însă dacă merge în Germania, lucrează și într-un orășel, nu merge neapărat la Muenchen să lucreze. Pentru că există condiții salariale motivante, care sunt oarecum egale. Deci, e și o problemă de mentalitate și într-un fel, nevoia de a fi foarte sigur: dacă ești într-un centru universitar, ai deasupra ta un profesor, un conferențiar, mulți oameni cu experiență. Dacă te duci într-un spital județean în care poate ești singurul sau al doilea chirurg, singurul sau al doilea anestezist, este mult mai greu. Și-atunci încercăm să fugim puțin și de responsabilitate”, a explicat ministrul la Digi24.

Ca soluții, Florian Bodog a spus că pe lângă o mai bună salarizare, trebuie ca aceste spitale să fie dotate cu echipamente corespunzătoare, pentru că altfel „degeaba te duci să faci minuni”. În momentul de față, sunt șapte spitale județene care nu au deloc computer tomograf și vreo 12 care nu au RMN, a arătat ministrul sănătății.

„La începutul anului viitor, vom avea o lege a personalului medical, vom avea o lege a spitalelor, una a sistemului public de sănătate, practic va fi un codex de legi care va reglementa modul în care se desfășoare activitatea”, a promis ministrul.

Bodog a recunoscut însă că nici fratele lui nu vrea să se întoarcă. „Eu am încercat să-l conving, am vorbit cu el, mi-a spus că acolo unde este are foarte multă liniște în ceea ce privește relația cu colegii, în ceea ce privește modul în care se desfășoară activitatea în spital și cel mai banal exemplu pe care mi l-a dat: mi-a spus că dacă noaptea se întâmplă ceva cu un pacient, într-o jumătate de oră toată echipa este acolo, în frunte cu managerul spitalului, și se rezolvă problema”, a declarat ministrul, recunoscând că este vorba, până la urmă, de o problemă de management.

Declarațiile au fost făcute în emsiunea „În fața ta” de la Digi24. Interviul integral îl puteți viziona aici.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.