Home Social Bolnavii de SIDA mor cu zile

Bolnavii de SIDA mor cu zile

DISTRIBUIŢI

Desi exista un program national menit sa asigure tratamentul anti-HIV, desele blocaje financiare au determinat ca eficienta lui sa scada in raport cu intreruperile inregistrate din lipsa de bani. Cu alte cuvinte, fondurile alocate, incoerent gestionate, se dovedesc a fi cheltuite inutil, in conditiile in care mortalitatea a crescut cu peste 15% in ultimele patru luni. Cei mai vulnerabili sunt copiii, al caror organism cedeaza atunci cand nu se administreaza medicamentatia necesara.

In pofida faptului ca actuala echipa guvernamentala a promis ca va elimina discontinuitatile in finantarea tratamentului antiretroviral, cel putin doua-trei clinici raman saptamanal fara tratament.

?Än prezent, in Romania traiesc 9277 de pacienti HIV/SIDA, dintre care 6.720 cu SIDA (5.629 copii si 1.091 adulti) si 1.557 de purtatori HIV. Costul mediu anual pentru un pacient este 9.500 dolari, la care se adauga si costul analizelor specifice in vederea monitorizarii terapiei si evolutiei infectiei HIV. Pe langa lipsa acuta a fondurilor, copiii seropozitivi traiesc o alta drama, fiind respinsi de comunitatea scolara.


Prelungirea vietii inseamna o sansa imensa pentru bolnavii de SIDA, pentru ca, oricand in lume, oamenii de stiinta pot gasi un medicament care sa puna capat suferintei provocate de boala. La noi, desi exista un program national menit sa asigure tratamentul antiHIV, desele blocaje financiare au determinat ca eficienta lui sa scada in raport cu intreruperile inregistrate din lipsa de bani. Cu alte cuvinte, fondurile alocate, incoerent gestionate, se dovedesc a fi cheltuite inutil, in conditiile in care mortalitatea a crescut fulminant in ultimele patru luni.

Victime ale… blocajului financiar

Doar 25% dintre bolnavii de SIDA au beneficiat de tratament in primele cinci luni ale anului, pentru ca bugetul care trebuie alocat programului national SIDA este, inca, necunoscut, a declarat Alberto Toma, presedintele Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Lipsa unui tratament continuu a facut ca mortalitatea bolnavilor HIV/SIDA, mai ales a copiilor, sa se majoreze cu 15% incepand din ianuarie 2001.

In pofida faptului ca actuala echipa guvernamentala a promis ca va elimina discontinuitatile in finantarea tratamentului antiretroviral, la mijlocul anului 2001, cel putin doua-trei clinici raman saptamanal fara tratament.

In prezent, in Romania traiesc 9.277 de pacienti HIV/SIDA, dintre care 6.720 cu SIDA (5.629 copii si 1.091 adulti) si 1.557 de purtatori HIV. Desi Programul National de lupta anti-SIDA prevedea in 2000 tratamentul antiretroviral a 30% din totalul pacientilor, au existat numeroase intreruperi cauzate de o defectuoasa finantare din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, precum si de blocajul financiar generat de datoriile acumulate de unitatile sanitare catre distribuitorii de medicamente.

Intreruperile masive ale tratamentului antiretroviral din toamna anului 2000 au dus la cresterea numarului maladiilor asociate si al deceselor, indeosebi in randul copiilor. Directorul Spitalului de Boli Infectioase -Victor Babes- din Bucuresti, doctorul Petre Calistru, a declarat ca numai in primul trimestru al anului unitatea sanitara a cheltuit pentru tratamentul bolnavilor din clinica sa 20 miliarde de lei, primind, in schimb, doar 800 milioane de lei pentru programul national de SIDA si cel de tuberculoza.

Directorul executiv al UNOPA, Lucia Maria Stirbu, a precizat ca, pe langa lipsa acuta a fondurilor, copiii seropozitivi traiesc o alta drama, fiind respinsi de comunitatea scolara.

Situatia tratamentului la data de 15 mai

Eforturile declarate ale autoritatilor nu se reflecta insa in realitate. Cert este ca situatia tratamentului la data de 15 mai 2001 arata dezastruos: in teritoriu, tratamentul antiretroviral se asigura discontinuu, pentru numai 80% din totalul pacientilor tratati anul trecut – in consecinta, daca anul trecut, conform documentelor Ministerului Sanatatii si Familiei, au primit medicamente doar 30% din totalul bolnavilor HIV/SIDA, in primele patru luni ale anului in curs au beneficiat de tratamentul respectiv doar 25% dintre bolnavi.

Numeroasele revendicari de acordare a unei alocatii suplimentare de hrana persoanelor HIV, in valoare de 100 de dolari pe luna, a ramas fara raspuns din partea statului, desi, se stie, peste 85% dintre familii traiesc sub pragul saraciei, iar nutritia joaca un rol important in demersurile de a tine boala sub control. De asemenea, adultii seropozitivi care isi pierd locul de munca din cauza maladiei nu beneficiaza de o reala protectie sociala, pensia de boala sau ajutorul social reprezentand un sfert din salariul mediu pe economie.

Importul de medicamente, scutit de taxele vamale

Ultima masura a Guvernului adoptata in domeniu aduce putina lumina in complicata problema a tratamentului cu pricina. Importurile de medicamente antiretrovirale si de reactivi necesari monitorizarii infectiei HIV/SIDA vor fi scutite de la plata taxelor vamale pana la 31 decembrie 2001, potrivit unei ordonante de urgenta.

In conditiile cresterii cotei TVA de la 9% la 19%, cantitatea de medicamente achizitionata a scazut proportional, cauzand oprirea terapiei pentru o parte dintre pacienti.

Tratarea si monitorizarea infectiei cu HIV si mai ales rezolvarea problemei copiilor HIV pozitivi institutionalizati reprezinta o prioritate a Romaniei, dar este si una din conditiile care trebuie indeplinite pentru integrarea in Uniunea Europeana. Influenta bugetara pentru scutirea temporara de la plata taxelor vamale este de 80 miliarde de lei.

Costul mediu anual pentru un pacient este de 9.500 de dolari, la care se adauga si costul analizelor specifice in vederea monitorizarii terapiei si evolutiei infectiei HIV.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.