Home Social Se taie de trei ori mai multi copaci decat spune legea

Se taie de trei ori mai multi copaci decat spune legea

DISTRIBUIŢI

Potrivit datelor furnizate de catre Regia Nationala a Padurilor, pe teritoriul tarii functioneaza 8.898 instalatii de debitat, a caror capacitate totala lunara de prelucrare este de 1.607.390 de metri cubi. O cantitate de 169.488 de metri cubi este debitata lunar de catre cele 222 instalatii care au apartinut fostelor IFET. Cea mai mare cantitate de masa lemnoasa este prelucrata de catre instalatiile de debitat particulare – gatere si circulare.

Topul instalatiilor de debitat

In topul judetelor cu instalatii de debitat se afla Suceava, cu 914, ceea ce reprezinta circa 10% din numarul total de 8.898. Pe locurile urmatoare se situeaza Harghita, cu 904 instalatii, Maramures – 592, Arges – 562, Neamt – 490 si Bistrita-Nasaud. Judetul Suceava detine primul loc si in ceea ce priveste numarul gaterelor (489), fiind urmat de Maramures, cu 373, Neamt, cu 368 si Harghita, cu 301. Cele mai multe circulare care functioneaza legal se afla in judetul Harghita, 516. Urmeaza in acest clasament Argesul, cu 390, Alba, cu 295 si Suceava, cu 292.

Datele existente la RNP evidentiaza faptul ca la nivelul intregii tari functioneaza ilegal nu mai putin de 1,297 de circulare, 463 de gatere si noua instalatii de debitat, care apartin fostelor IFET! Cele mai multe circulare neautorizate se afla in judetul Gorj – 267, care este urmat in acest clasament de Cluj, cu 185, Mehedinti, cu 119 si Suceava, cu 97.

Lider autoritar al judetelor in care gaterele functioneaza ilegal este Maramuresul, cu 155, urmat la mare distanta de Bistrita cu 55, Timis, cu 36 si Suceava, cu 30.

-Aceste instalatii de debitat prelucreaza anual, la nivelul intregii tari, circa 20 de milioane de metri cubi de masa lemnoasa, ceea ce insemna aproape de trei ori mai mult decat ceea ce se taie prin cota anuala stabilita de Guvern-, precizeaza Gheorghe Paslaru, directorul adjunct al RNP.

Amenzile simbolice nu opresc dezastrul

Din datele prezentate mai sus se observa ca la cele 188.626 de hectare de padure ale judetului Harghita exista 904 instalatii de debitat, ceea ce inseamna ca la circa 210 hectare de padure functioneaza un gater sau un circular. In judetul Suceava, functioneaza o instalatie de debitat la circa 510 ha de padure, iar in Neamt, una la aproximativ 600 ha.

-Norocul, daca poate fi vorba despre noroc, este acela ca aceste instalatii nu lucreaza totusi la capacitatea proiectata, ne-a declarat directorul adjunct al regiei. Cei care detin asemenea instalatii au nevoie de lemn pentru prelucrare si, ca atare, se indreapta spre padurea privata, unde dau banul proprietarului si o taie, sfidand legea-.

La sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai, reprezentanti ai regiei si ai politiei au efectuat o ampla actiune de control la nivelul intregii tari, pentru inventarierea si depistarea instalatiilor de debitat lemn. Cu ocazia acestei razii s-au aplicat cateva amenzi, la drept vorbind simbolice, in valoare totala de circa… 1.750. 000 lei! Reprezentantii RNP care au participat la controale au constatat ca faptele contraventionale si infractionale constatate se refera, in principal, la lipsa documentelor legale care sa ateste provenienta materialului lemnos primit spre procesare sau transport pe drumurile publice.

Legea, ingropata in munti de rumegus

Directorul IPM Harghita avertizeaza ca, din cauza legislatiei deficitare, unitatile care debiteaza lemn au dreptul sa transporte, sa prelucreze sau sa comercializeze material lemnos numai in baza statutului de functionare, fara a avea toate autorizatiile necesare. In plus, Legea mediului nu prevede oprirea activitatii la acele firme care nu au autorizatie de mediu. Controalele au fost ingreunate de faptul ca, in foarte multe cazuri, proprietarii gaterelor care nu aveau autorizatii au incetat activitatea instalatiilor dupa ce au fost preveniti. Astfel, inspectorii de mediu nu mai gaseau nici administratori, nici personal sau patron, firmele avand portile inchise chiar daca se vedeau urme de activitate recenta.

Prefectul de Suceava, Ioan Cusnir, a apreciat ca firmele din judet care au ca activitate prelucrarea lemnului produc, lunar, o evaziune fiscala de cateva zeci de miliarde de lei.

O alta problema grava este depozitarea la intamplare a rumegusului. Specialistii Inspectoratului de Protectia Mediului Sibiu afirma ca situatia prezinta un pericol mortal pentru fauna, dar si pentru populatie. In toamna anului trecut, de pilda, in zona Raul Sadului, mai multe hectare de padure au ars din cauza rumegusului incinerat in conditii necorespunzatoare.

Reprezentantii Inspectoratului pentru Protectia Mediului Maramuresau spun ca firmele si populatia folosesc cel mult 30% din rumegusul rezultat, iar restul este aruncat de-a lungul cursurilor de apa, desi legea interzice expres acest lucru. Rampele ilegale de rumegus pot provoca inundatii.

Retele de trafic ilegal

-Capacitatile de prelucrare ale instalatiilor de debitat, din mai multe zone ale tarii, depasesc cota de taiere, fapt ce determina o presiune ridicata asupra fondului forestier. Din cauza cererii mari pe piata lemnului din aceste zone, s-au format retele de trafic ilegal atat de material lemnos, cat si de documente false sau procurate pe cai ilegale-, ne-a declarat Filip Georgescu, directorul general al Regiei Nationale a Padurilor.

In scopul prevenirii si combaterii fenomenului infractional in domeniul silviculturii, conducerea regiei a prezentat primului ministru o serie de masuri la nivel national, care trebuie plicate imediat. Printre acestea se numara identificarea si inventarierea agentilor economici cu activitate in domeniile exploatarii, transportului, prelucrarii primare si comercializarii lemnului si, totodata, certificarea de catre specialisti a speciilor si provenientei sortimentelor de material lemnos care se comercializeaza la export. De asemenea, se propune armonizarea cadrului legislativ, pentru a elimina disfunctionalitatile existente in circuitul lemnului de la padure la consumatorul final, precum si in constatarea si sanctionarea faptelor contraventionale si infractionale din acest domeniu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.