Acasă Social Bonele filipineze „invadează” casele rom?â?Ñnilor

Bonele filipineze „invadează” casele rom?â?Ñnilor

DISTRIBUIȚI

De la lună la lună, tot mai multe familii din Romånia apelează la serviciile bonelor filipineze ca urmare a salariilor modeste cu care acestea se mulțumesc și a calificării în domeniu. Mai mult decåt atåt, ele nu se ocupă doar de supravegherea copiilor, ci și de treburile casnice. Potrivit firmelor de recrutare din domeniu, în țara noastră, în primul semestru al acestui an, cererea de bone filipineze a crescut cu 40%, comparativ cu aceeași perioadă din anul trecut. Specialiștii susțin că, în Romånia, piața de bone filipineze a „explodat“, o dovadă în acest sens fiind numărul mare de cereri în curs de soluționare, înregistrate în primele șase luni ale anului. Nu este exclus ca solicitările de bone filipineze să crească, în țara noastră, și în anul următor.
Potrivit specialiștilor, „infuzia de personal filipinez pentru asistența casnică a început în Romånia în urmă cu trei-patru ani, cånd familiile romåne cu venituri peste medie sau mari au început să apeleze la această soluție din cauza ofertei locale reduse de persoane calificate în domeniu“.
Lunar, o bonă filipineză primește un salariu cuprins între 300 și 500 de euro. Procesul de selecție și plasare a unei bone din Filipine durează între trei și șase luni.  Contractele de muncă se încheie pe o perioadă de minimum doi ani. Firmele de recrutare din domeniu precizează că „în privința costurilor, acestea implică pentru familia angajatoare o taxă inițială în valoare de circa 3.500 de euro pentru un serviciu complet, care include toate etapele necesare din momentul în care familia angajatoare începe să caute o bonă filipineză potrivită și pånă la obținerea permisului de muncă și efectuarea altor demersuri la sosirea în Romånia“. Bonele filipineze sunt selecționate după criterii riguroase, „așa încåt doar circa 20% dintre persoanele care aplică pentru un job ajung să fie selecționate“.
Potrivit firmelor de recrutare din domeniu, „la sosirea în țară, bonele filipineze trec printr-o perioadă de training, de aproximativ zece zile, care include descrierea obiceiurilor romånești, explicarea diferențelor culturale, a specificului educațional astfel încåt adaptarea la noul mediu de lucru și de viață să le fie cåt mai ușoară“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.