Acasă Social Canabisul crește, heroina stagnează

Canabisul crește, heroina stagnează

DISTRIBUIȚI

Canabisul este cel mai utilizat drog în Europa, iar cererea de heroină a stagnat, potrivit unui raport difuzat joi de Centrul european de monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri (EMCDDA).

Drogurile ilicite în Europa sunt de asemenea mult mai puternice și au un grad mai mare de puritate, avertizează raportul EMCDDA difuzat la Lisabona.

Anul trecut, două noi droguri au fost detectate în UE pe săptămână, crescând la 450 numărul total al substanțelor care sunt monitorizate de agenție.

‘Complexitatea problemei drogurilor este acum mult mai mare, multe dintre substanțe fiind necunoscute utilizatorilor în urmă cu două decenii’, a afirmat Joao Goulao, din consiliul de management al agenției europene.

‘Granițele între drogurile vechi și cele noi au devenit dificil de stabilit, pentru că noile substanțe imită din ce în ce mai mult drogurile controlate’, a adăugat el.

EMCDDA a anunțat că aproximativ 19,3 milioane de adulți au afirmat că au folosit canabis anul trecut. În timp ce, în ultimul deceniu, folosirea canabisului a scăzut în Germania, Spania și Marea Britanie, ea a crescut în Bulgaria, Franța, Danemarca, Finlanda, Suedia și Norvegia.

Agenția a mai notat că, pentru prima dată, mai puține persoane intră în programe de tratament pentru abuz de heroină — 23.000 în 2013, comparativ cu 59.000 în 2007—, iar cantitatea de heroină confiscată în UE în 2013 (5,6 tone) a fost la jumătate față de cea înregistrată în 2002 (10 tone).

Totuși, raportul a făcut referire la estimările Națiunilor Unite care au indicat o creștere ușoară a producției de opium în Afganistan, în 2013 și 2014. EMCDDA a semnalat de asemenea dezvoltarea traficului cu heroină via ‘ruta de sud’, care începe în Iran și Pakistan și ajunge în Europa prin țări din Peninsula Arabă și Africa de Est, de Sud și de Vest. ‘Acest lucru este agravat de faptul că etapele cruciale ale procesului de producere a heroinei sunt acum efectuate în afara Europei”, a explicat directorul agenției Wolfgang Goetz, în legătură cu varietatea crescută de rute pentru traficul cu opium.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.