Home Social Cardul de identitate, atac la buzunarele studentilor romani proveniti din alte tari

Cardul de identitate, atac la buzunarele studentilor romani proveniti din alte tari

DISTRIBUIŢI

Prin Ordonanta Guvernului Roman nr. 1.030/2004, romanii din jurul granitelor sunt doar cetateni straini in Romania si nu au nici un drept in plus fata de ceilalti rezidenti straini. Tinerii romani de pretutindeni, veniti la studii in Romania, se afla intr-o situatie dificila. Pe langa toate problemele legate de inceputul noului an universitar, studentii care au alta cetatenie sunt obligati sa achite o taxa in plus fata de anul trecut. Valoarea taxei este 3.942.500 lei, chiar daca ajung aici prin Ministerul Educatiei si Cercetarii, devenind bursieri ai statului roman.

Tinerii romani de pretutindeni, mai saraci decat autohtonii

Suma aceasta de bani nu reprezinta o problema pentru cetatenii straini care au venit in Romania cu afaceri, dar pentru studenti ea este enorma. Multi dintre ei provin din satele romanesti care au ramas nedezvoltate sub conducerea altui stat. Majoritatea nu au posibilitatea de a studia in tara de unde vin din mai multe motive, cel mai important fiind inexistenta institutiilor de invatamant superior in limba romana. Se stie foarte bine ca in Republica Moldova salariile sunt foarte mici, existand situatii in care venitul pe membru de familie este mai mic de 1.000.000 de lei. Pe de alta parte, studentii primesc bursa de doar 50 de dolari, lunar, in lei, la cursul zilei. Impartita la 30 de zile, rezulta ca un student beneficiaza de doar vreo 55.000 de lei pe zi. -De cand am venit la studii aici, in Romania, bursa nu s-a marit. Inainte, puteai sa te descurci cu banii acestia, acum – nu prea. La inceputul anului sunt multe cheltuieli: trebuie platit caminul si sa supravietuiesti pana la prima bursa pe acest an, numai taxa asta ne lipsea. Nu stiu cum s-o platesc. Problema este ca deja ne expira viza si trebuie sa depunem actele pentru prelungirea ei, dar fara achitarea acestei taxe nu se poate-, povesteste unul dintre studentii afectati de aceasta noutate.

Multi studenti au aflat tarziu

-Nici nu stiam de aceasta taxa, asa ca nu am la mine atatia bani si nici parintii nu au cum sa-mi trimita. Sunt disperata. Drumul pana acasa costa mult, pe de alta parte, a inceput si scoala. Am fost sa intreb daca putem prelungi viza acum si sa achitam aceasta taxa mai tarziu, dar mi-au spus ca nu se poate. Nimeni nu vrea sa ne inteleaga-, a declarat o alta studenta din Serbia-Muntenegru. Exista si absolventi care nu au reusit sa dea examenul de licenta si au nevoie de prelungirea vizei doar pe cateva luni, si ei au primit acelasi raspuns de la autoritati: -Toti trebuie sa plateasca aceasta taxa, indiferent de situatie-. -Am amanat examenul de licenta pentru cateva luni deoarece am nevoie de o medie mai buna pentru masterat, si acum ma confrunt cu problema aceasta. Nici nu visam asa ceva-, adauga o alta tanara aflata la serviciul pasapoarte, unde, printre alte nationalitati, stau la coada si romanii care sunt nascuti in alta tara si nu au cetatenie romana. Dar textul anuntului afisat la serviciul Autoritatea pentru Straini din cadrul MAI este urmatorul: -In conformitate cu Ordonanta Guvernului nr. 1.030/2004, pana la data de 1.03.2005, in mod obligatoriu, toti cetatenii straini, posesori de legitimatii provizorii, se vor prezenta la sediul serviciului pentru preschimbarea acestora-.

Ministerul Educatiei promite ca se rezolva

Secretarul de stat in Ministerul Educatiei si Cercetarii, Radu Mircea Damian, a recunoscut ca este o situatie atipica. -Inca de la inceputul acestei saptamani, de cand ne-ati semnalat problema, am luat legatura cu ministerele de Interne si Externe, care ne-au promis ca vor rezolva in cel mai scurt timp deficientele din actul normativ cu pricina. Pentru noi, toti studentii reprezinta prioritate-, ne-a asigurat secretarul de stat in MEC.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.