Home Social Cartile si revistele de cultura vor fi subventionate

Cartile si revistele de cultura vor fi subventionate

DISTRIBUIŢI

Guvernul a adoptat in sedinta de joi o ordonanta care modifica si completeaza Legea privind promovarea culturii scrise si care prevede, printre altele, ca Administratia Fondului Cultural National (AFCN) va finanta editarea subventionata de carti si reviste. Actul normativ are in vedere facilitarea acordarii subventiilor pentru carti, reviste si alte produse de cultura scrisa, se arata intr-un comunicat al guvernului.

Ordonanta defineste clar domeniul culturii scrise ca fiind cel ce cuprinde carti, reviste si alte publicatii cu caracter liter-artistic, tehnico-stiintific, editate pe orice fel se suport. De asemenea, sunt prevazute expres publicatiile care nu fac parte din acest domeniu, cum ar fi revistele de moda, decoratiuni interioare, sport, almanahuri etc.

Una dintre noile reglementari vizeaza finantarea nerambursabila a editarii de carte din bugetul propriu al AFCN, institutie din subordinea Ministerului Culturii si Cultelor. Selectia publicatiilor care vor fi sprijinite financiar se va face de catre o comisie special constituita in acest sens. Vor avea prioritate enciclopediile, dictionarele, atlasele, editiile critice ale scriitorilor clasici, editiile definitive de autor, debuturile literare, literatura pentru copii.

De asemenea, Ordonanta dispune explicit obligatia autoritatilor administratiei publice centrale si locale de a include in bugetele proprii fonduri pentru finantarea editarii de publicatii, subventionarea traducerilor, achizitia de carti si abonamente la reviste pentru bibliotecile publice din subordine, acordarea de burse de studii.

Conform actului normativ, Institutul Cultural Roman (ICR) poate acorda sprijin financiar pentru traducerea si editarea in strainatate a unor lucrari. De asemenea, in bugetul ICR vor fi prevazute in mod distinct sume destinate organizarii unor evenimente in strainatate.

Alte institutii ale administratiei publice centrale cu atributii in acest domeniu sunt Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Educatiei si Cercetarii, in bugetele carora pot fi prevazute sume destinate achizitionarii de publicatii pentru bibliotecile institutiilor de cultura romanesti din strainatate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.