Home Social Cercetarea romaneasca merge bine. Dar incet…

Cercetarea romaneasca merge bine. Dar incet…

DISTRIBUIŢI

Numarul proiectelor romanesti eligibile inscrise la programul Cercetare de Excelenta (CEEX) este in continua crestere, potrivit unui raport intocmit de Uniunea Europeana. -Numarul proiectelor romanesti eligibile a crescut de la 119 in luna mai 2005 la 380 in luna decembrie a aceluiasi an, in cadrul programului CEEX s-au inscris in competitie un numar total de 1.660 de proiecte, dintre care 36, respectiv 2,2%, au fost declarate neeligibile-, a afirmat ieri secretarul de stat pentru cercetare, Anton Anton (foto). Totusi, dintre cele eligibile, doar 37% au primit finantari.

Oricum, pentru acest an, sperantele sunt mai mari, mai ales ca bugetul alocat cercetarii este de 4.800 de miliarde de lei vechi – dublu fata de cel alocat pentru 2005.

Anton Anton a reiterat chestiunea -capacitatii inca destul de reduse- a cercetatorilor din Romania de a absorbi fonduri comunitare alocate pentru acest domeniu.

Dar motivele pentru care cercetarea romaneasca nu este inca pe calea cea mai buna sunt mai multe.


Un motiv pentru care cercetarea romaneasca nu-si gaseste -linistea- financiara este aparenta sa dezmembrare. -Aria cercetarii romanesti este divizata in patru <piloni>: cel universitar, cel al institutelor publice de cercetare, al academiilor si cel al mediului de afaceri-, este de parere Anton.

Daca la inceputul mandatului sau secretarul de stat afirma ca de fapt sunt patru grupuri de interese care se dusmanesc in aria romaneasca a cercetarii, ieri a preferat sa-si modereze cat de cat impresia, dar care nu se diferentiaza prea mult de cea initiala. -In momentul de fata, interesul nostru nu mai este sa amintim antagonismele, ci sa cautam calea dialogului. Din acest punct de vedere, am avut un mare succes cu CEEX. Pe lista castigatorilor de proiecte sunt institutii din toate cele patru <segmente> ale cercetarii romanesti-, a apreciat secretarul de stat.


Ministerul de Finante, -franarul- cercetarii


-In ce-i priveste pe tineri, noi tot impulsionam directorii sa-i angajeze. Numai ca in privinta unei salarizari mai incurajatoare pentru ei, nu putem face nimic-, a atras atentia Anton Anton. In plus, precizeaza secretarul de stat, -Ministerul Finantelor Publice ne-a atras atentia ca, in acest an, nu putem majora salariile din cercetare cu mai mult de 10%. Asta mie mi se pare o frana ordinara care i se pune cercetarii! Eu ii imping pe toti sa angajeze tineri, mai ales ca bugetul cercetarii este dublu fata de anul trecut!

Si ei imi spun ca fondul de salarii nu poate creste decat cu 10%?!-.

Anton este totusi optimist: -Inclin sa cred ca a fost o neintelegere din partea celor de la Finante. Mai ales ca salariatii din cercetare nu intra in aceeasi categorie cu ceilalti bugetari. Deci, daca vrem sa facem cercetare-dezvoltare in Romania, hai sa dezvoltam! Pana acum am tot franat, pana acum am tot taiat. Dar, in situatia actuala, nu ne mai putem permite sa continuam asa!-

Tinerii cercetatori trebuie sa stea la coada

Fata de Uniunea Europeana, varsta medie a cercetatorilor romani este mai ridicata. -Da, si asta este una dintre bataliile mari pe care trebuie sa le ducem!-, este de acord secretarul de stat. Si explica si motivele: -Noi trimitem tineri la doctorat sau la specializare in Europa, pentru ca acum nu mai este nici o problema! Numai ca, atunci cand respectivul se intoarce in Romania, pe ce post ajunge? Va spun eu! Pe cel de pe care a plecat, ca asa-i la bosimani! Si-i spun aia batrani: Bravo, iepurasule! E foarte frumos, acum esti doctor, ai productie stiintifica valoroasa! Asa ca… stai la coada! Or, asta nu-i in regula!-

Numai ca Anton este sigur ca a gasit si solutii. -Nu putem schimba situatia decat prin programe dedicate exclusiv tinerilor. Acum, deja avem aceste programe si-i asteptam sa vina sa se inscrie. La aceste programe, batranii nu au voie sa aplice! In cadrul programului CEEX, tinerii chiar sunt stimulati sa depuna proiecte-, a incheiat secretarul de stat.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.