Acasă Social CMB: internarea pacienţilor asimptomatici se face în baza ordinelor Ministrului Sănătăţii şi...

CMB: internarea pacienţilor asimptomatici se face în baza ordinelor Ministrului Sănătăţii şi nu este o decizie a medicilor

DISTRIBUIȚI

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti solicită Avocatului Poporului să revină asupra informărilor transmise privind monitorizarea spitalelor prin Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenţie

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti a luat act de informaţiile apărute în spaţiul public, conform cărora spitalele sunt monitorizate de instituţia Avocatului Poporului, prin Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenţie, „pentru consolidarea protecţiei pacienţilor împotriva torturii şi a pedepselor şi tratamentelor inumane şi degradante şi a exercitării fără discriminare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale”.

Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti s-a autosesizat şi atrage atenţia că formularea aleasă de instituţia Avocatul Poporului în notele ataşate informării poate induce ideea că în spitale li se aplică sau există posibilitatea să li se aplice pacienţilor rele tratamente, tortură sau pedepse.

Amintim, de asemenea, că decizia de internare a pacienţilor asimptomatici confirmaţi cu infecţie cu SARS-CoV-2 se face în baza ordinelor Ministrului Sănătăţii şi nu este o decizie a corpului medical din cadrul unităţii, în speţă medicii, aceştia având prerogative legate efectiv de actul medical.

Am luat notă de clarificările transmise de instituţia Avocatul Poporului, potrivit cărora „în accepţiunea legislaţiei internaţionale şi interne, orice loc în care persoana este lipsită de libertate, de unde nu poate să plece prin voinţa proprie, este considerat loc de detenţie, iar prin Mecanismul Naţional de Prevenire se urmăreşte respectarea drepturilor şi demnităţii persoanelor aflate în acele locuri”.

Mai mult, înţelegem că Avocatul Poporului, prin Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenţie „are obligaţia să monitorizeze tratamentul aplicat oricărei persoane aflate în locurile de detenţie, iar prin activitatea de monitorizare se doreşte asigurarea că persoanelor internate le sunt respectate drepturile fundamentale, dar şi demnitatea”.

Atragem, însă, atenţia că formularea aleasă de Avocatul Poporului în notele ce ar trebui afişate de spitale este, în cel mai bun caz, una nefericită. Menirea medicului este să îngrijească şi să protejeze sănătatea pacienţilor săi şi, după cum au arătat ultimele luni, o face cu dedicare până la sacrificiu, sacrificiu ce poate însemna chiar propria viaţă. Medicii sunt cei care luptă pentru sănătatea celor pe care îi îngrijesc, iar spitalele sunt locurile unde clipă de clipă se luptă pentru viaţă. A sugera, a lăsa impresia, a induce ideea chiar şi dintr-o scăpare, că sunt centre de tortură sau rele tratamente este un derapaj grav, în accepţiunea noastră.

În aceste condiţii, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti, prin Biroul său Executiv, solicită revenirea Avocatului Poporului asupra informării transmise, precum şi modificarea formatului notelor destinate personalului medical, pacienţilor şi aparţinătorilor.

Desigur, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti nu încearcă să limiteze în vreun fel o instituţie a statului să îşi ducă la îndeplinire atribuţiile, cu atât mai mult cu cât vorbim despre o instituţie care apără drepturile cetăţenilor acestei ţări.

Considerăm, însă, tocmai în condiţiile în care vorbim despre o instituţie a statului, că mesajele pe care le transmite trebuie să fie clare, fără echivoc şi fără risc de interpretări.

Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.