DISTRIBUIŢI

Pe 18 august 2020, directorul general al ASSMB Junior Vasile Apostol și doi sindicaliști, Viorel Hușanu și Silvia Spiridon semnează contractul colectiv de muncă la nivel de grup de unități aflate în administrarea/subordinea Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) pentru anii 2020 – 2022 convenind ca acesta să intre în vigoare la 01.09.2020 și consemnând acest lucru la articolul 16.
Numai că în Monitorul Oficial, contractul se publică pe 10 noiembrie, dată de la care și intră în vigoare. Oare juriștii din ASSMB plătiți cu salarii bune nu știau că abia la publicarea în Monitorul Oficial documentul va putea intra în vigoare?
Salariații ASSMB neavând pregătire juridică oare cum înțeleg ei dacă s-a aplicat contractul și pentru perioada 01 septembrie – 10 noiembrie 2020? Sau Apostol & Comp. consideră contractul colectiv de muncă doar un document birocratic nesemnificativ, contrar declarațiilor sforăitoare? De altfel, recent, ASSMB a pierdut în instanță definitiv un proces cu un fost angajat căruia nu i s-a plătit ajutorul de înmormântare stipulat în contractul colectiv de muncă.

Acordarea ajutorului de înmormântare devine aproape imposibilă

În noul contract colectiv de muncă, acordarea ajutorului de înmormântare s-a îngreunat simțitor. Dacă până la acest nou contract, se prevedea că „salariații ale căror rude de gradul I decedează, beneficiază de ajutor de înmormântare, distinct de ajutorul de deces prevăzut la alin. (1), la nivelul unui salariu mediu pe economie. Acordarea acestuia se face pe baza prezentării documentelor justificative.”, acum, prevederea s-a complicat așa, ca să le fie și mai grea viața celor ce au un deces în familie: „Salariații ale căror rude de gradul I decedează beneficiază de ajutor de înmormântare, distinct de ajutorul de deces prevăzut la alin. (1), la nivelul unui salariu mediu pe economie, doar dacă există prevedere bugetară la nivelul unității pentru o cheltuială cu această destinație și dacă plata este asigurată din venituri proprii ale angajatorului (dacă angajatorul are venituri proprii). Acordarea acestuia se face pe baza prezentării documentelor justificative.”

Acum e și mai simplu să nu dai banii: managerul nu prevede în buget ajutorul de deces la începutul anului și nu-l dă. Că doar nu poate spune nimeni că trebuia să știe că va muri ruda de gradul I a lui X sau a Lui Y.

Amuzantul Apostol a anunțat că noul CCM conține clauze clare

Am frunzărit și noi contractul publicat în Monitorul Oficial și ne-au căzut ochii pe procedura cercetării disciplinare.

Astfel după cum inteligent au formulat juriștii ASSMB, „(3) Sesizarea se clasează în următoarele situații: a) sesizarea nu a fost depusă în termen de cel mult 30 de zile de la data săvârșirii faptei sesizate ca abatere disciplinară;”. Așadar, dacă ai comis o abatere disciplinară și nimeni nu s-a sesizat timp de 30 de zile, ai scăpat basma curată.
Prevederea însă contrazice aliniatul 6) unde termenele sunt altele: sesizarea poate fi făcută și în termen de cinci luni dacă emiterea deciziei disciplinare se face în termen de 30 de zile de la sesizare și astfel nu se depășesc șase luni de la comiterea abaterii: „6) Emiterea deciziei de sancționare disciplinară. Angajatorul dispune aplicarea sancțiunii disciplinare printr-o decizie în formă scrisă, în termen de 30 (treizeci) de zile calendaristice de la data luării la cunoștință despre săvârșirea abaterii disciplinare (data la care a fost înregistrată sesizarea privind abaterea disciplinară), dar nu mai târziu de 6 (șase) luni de la data săvârșirii faptei.”

Oare mințile lor întortocheate cum or fi gândit cele două articole? Pentru că nici nu poate fi vorba de șase luni dacă ții seama de amândouă aliniatele, decizia de sancționare neputând fi emisă nicicum într-un termen mai mare de 60 de zile de la comiterea faptei, pentru că atunci s-ar încălca ori aliniatul (3), ori aliniatul (6).
Plin de deștepți la ASSMB! Ei au aruncat piatra și cei care vor veni în locul lor se vor chinui s-o scoată.

1 COMENTARIU

  1. Va mirati? Ati uitat ca exact mintea luminata care este director juridic a semnat circulara privind ultima hotararea CNSU? Druga ala are 105 ani… Dar are pile… Si astfel ocupa un loc… Iar restul juristilor sunt dupa chipul si asemanarea EDITAT

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.