Home Social Copiii strazii, victime si -vectori- ai drogului

Copiii strazii, victime si -vectori- ai drogului

DISTRIBUIŢI

Nu mai este o noutate pentru nimeni faptul ca, in ultimii ani, consumul de droguri in Romania a devenit un fenomen greu de controlat. Numarul celor care vand, cat si al celor care consuma zilnic substante halucinogene este in continua crestere, autoritatile parand a fi scapat fenomenul din mana. Cei mai expusi la acest flagel sunt insa copiii si tinerii, care au o rezistenta scazuta la imitarea comportamentelor neconformiste. In urma unui studiu efectuat pe copii ai strazii, de catre asistentii sociali stradali ai organizatiei -Salvati Copiii-, a reiesit ca inca de la varste fragede acestia se -dedulcesc- la tutun, alcool si, nu in ultimul rand, la droguri. Oricum, canalele si zonele sordide ale Bucurestiului sunt pline de -aurolaci-.

Bere – la categoria 7-18 ani, apoi numai -tarie-

Echipa de asistenti sociali ai organizatiei -Salvati Copiii- a aplicat un chestionar de opinie si a purtat discutii libere individuale cu 148 copii si tineri din strada cu varste cuprinse intre 7 si 30 ani. Grupa cea mai bine reprezentata este insa cea intre 14 si 18 ani (42%) atat pentru lotul de fete (31,8%), cat si pentru cel de baieti ( 68,2%). In urma analizarii raspunsurilor oferite de cei 148 de copii, tineri care traiesc in strada, se pot desprinde urmatoarele concluzii cutremuratoare referitoare la consumul de tutun, alcool si droguri ilicite. Astfel, fumatul debuteaza la varsta de 9-10 ani si reprezinta o practica comuna in randul copiilor strazii, 90% din cei chestionati au declarat ca fumeaza, iar aproape 80% fumeaza zilnic (41% fumeaza cel putin un pachet pe zi, 38% intre 5 si 15 tigari/zi). Mai mult, 95% din cei chestionati au declarat ca au consumat sau obisnuiesc sa consume bauturi alcoolice. Copiii cu varste cuprinse intre 7 si 18 ani consuma cu precadere bere, iar cei intre 19 si 30 ani consuma bauturi tari si -orice-. In acest interval de varsta se regasesc cei care au declarat ca sunt consumatori permanenti de alcool, adica cei care consuma zilnic bauturi alcoolice.

Unde merge aurolacul, e buna si heroina

Consumul de substante inhalante debuteaza, de regula, la varsta la care se ajunge in strada (in unele cazuri ajungandu-se la noua ani sau mai mult), iar doua treimi din cei intervievati au declarat un consum zilnic. Cele mai ridicate rate de consum se intalnesc la categoriile de varsta 11-13 ani (74%) si 14-18 ani (74%). Drogurile ilicite (marihuana, hasis, heroina) sunt consumate de 19% din cei intervievati. Din acestia, 13% sunt consumatori permanenti de heroina, consumul se produce de cel putin doua, trei ori pe saptamana. Consumatorii de heroina sunt si consumatori de aurolac, ei apeland frecvent la consumul de aurolac atunci cand nu pot sa-si procure heroina. De cele mai multe ori, la un pas de sevraj, consumatorii de droguri sunt capabili de gesturi extreme pentru a-si procura doza. Acestia nu se dau in laturi nici de la talharii sau chiar crime. Strada, un mediu in care se dezvolta relatii si norme sociale atipice, separate de cele ale societatii, reprezinta pentru multi copii si tineri aflati in cautarea propriei identitati un stil de viata.

Bolile nu-i iarta pe consumatorii de droguri

Drept consecinta a acestui asa-zis stil de viata, consumatorii de droguri au o stare precara de sanatate. Specialistii au solicitat ca masura infiintarea de adaposturi de noapte intr-un numar suficient de mare la nivelul Capitalei, unde copiii si tinerii sa beneficieze de servicii educative, de asistenta medicala si psiho-sociala. Ei militeaza pentru dezvoltarea de programe destinate prevenirii abandonului scolar si reintegrarii scolare a copiilor aflati in dificultate si a celor care muncesc in strada. De asemenea, este necesara si pregatirea specialistilor din domeniul asistentei sociale, educatiei, politiei, care sa urmareasca respectarea drepturilor persoanelor fara adapost, fara discriminari legate de varsta, sex, apartenenta etnica sau origine. Reprezentantii organizatiei -Salvati Copiii- Romania, alaturi de UNICEF, in baza rezultatelor obtinute in cadrul studiului national privind situatia copiilor fara adapost, studiu realizat inca din anul 1998, au facut referiri la o posibila extindere a consumului de droguri in randul acestora.

Programele de prevenire nu fac fata

Din pacate, realitatea a confirmat o crestere a consumului de droguri ilicite in randul copiilor si al tinerilor care traiesc in strada, fara a exista insa o evaluare a acestui consum in randul unui numar cat mai reprezentativ de persoane. Pentru a avea o imagine mai apropiata de realitate, organizatia -Salvati Copiii-, in cadrul proiectului -Sanse pentru persoanele afectate de consumul de droguri-, proiect finantat de Uniunea Europeana printr-un proiect PHARE-ACCES, a realizat un studiu in Bucuresti, in randul copiilor, tinerilor din strada, in scopul evaluarii consumului de alcool, tutun si droguri ilicite. De asemenea, acest studiu si-a propus si identificarea caracteristicilor socio-demografice ale copiilor, tinerilor, precum si formularea unor recomandari cu privire la programele sociale de prevenire a consumului de droguri pentru aceste persoane.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.