Acasă Social Criza din Sanatate se acutizeaza

Criza din Sanatate se acutizeaza

DISTRIBUIȚI

-Noua Ordonanta 150 ingroapa sistemul de asigurari de sanatate. Mai mult, 30% din banii repartizati sistemului sanitar sunt blocati de Finante in trezorerii. In concluzie, alocatia bugetara este mai mica decat anul trecut-, ne-a declarat doctorul Dan Peretianu, presedintele Camerei Federative a Medicilor din Romania.

Prin Ordonanta 150, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a trecut in subordinea Ministerului Sanatatii, fondul asigurarilor sociale de sanatate fiind, astfel, nationalizat.

In prezent, asistam la un blocaj fara precedent, in care asiguratilor le este restrans accesul la medicamente si servicii medicale, pe un fond de masive conflicte intre autoritati si diverse organizatii medicale.

Referitor la situatia tensionata din sistemul sanitar romanesc, Alianta Medicilor apreciaza ca, in timp ce sistemul este in pragul falimentului, capii sai n-au gasit altceva mai bun de facut decat sa declanseze public un scandal jenant, plimbandu-si responsabilitatea dintr-o parte in alta.

Astfel, in loc de solutii concrete, se vehiculeaza tot soiul de acuzatii, iar interesele medicilor risca sa devina un simplu pretext pentru cauze de partid. Situatia precara a medicilor si, implicit, a pacientilor, nu va putea fi schimbata cu vorbe, oricat de dure ar fi acestea. -Alianta Medicilor a conceput un proiect de lege privind modificarea sistemului de salarizare al medicilor in conformitate cu standardele Uniunii Europene. Atat MSF, cat si CMR au promis ca se asaza la masa negocierilor. De-atunci a trecut mai bine de o luna. Deci, din nou, vorbe-, a declarat Alin Apostol, presedintele Aliantei Medicilor.

La Iasi, cele peste 6.000 de cadre medicale medii sunt in a treia zi de greva generala, in care asigura doar urgentele medicale. -Nu am ajuns la nici o intelegere cu autoritatile sanitare judetene. Asteptam sa soseasca la negocieri un secretar de stat din Ministerul Sanatatii si seful auditului din CNAS-, ne-a declarat Viorel Tanase, liderul Sanitas Iasi.

Sanitarii ieseni au declansat greva generala miercuri dimineata, la ora 7.00, dupa ce au epuizat toate celelalte etape ale conflictelor de munca. In toate unitatile sanitare din judetul Iasi, cadrele medicale asigura doar urgentele, cazurile care suporta amanare fiind reprogramate.

Sindicalistii cer acordarea tichetelor de masa, acordarea celui de-al 13-lea salariu si cresterea fondurilor alocate spitalelor cu cel putin 12 procente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.