– 14 februarie are mari sanse de a intra in istorie drept data la care a izbucnit al doilea razboi din Golf
– O inregistrare audio atribuita lui Bin Laden si transformata de americani intr-o proba de netagaduit a legaturilor dintre Al-Qaida si Irak, precum si acuzatiile inspectorilor ONU ca Bagdadul a incalcat indubitabil voia organismului international prin fabricarea de rachete cu raza medie de actiune ofera SUA o sansa nesperata de a sustine cauza interventiei militare in Consiliul de Securitate. Chiar astazi
– Noroc chior, propaganda sau asii din maneca? Un semn de intrebare ridicat de presa internationala, luata prin surprindere de strania coincidenta a celor doua evenimente ce dau, brusc, apa la moara americanilor
– Criza fara precedent din sanul NATO intrase ieri in a treia zi consecutiva, aliatii fiind prinsi in negocieri aprinse asupra unui compromis semnat de lordul Robertson
– La Bucuresti Parlamentul a aprobat participarea Romaniei la o eventuala interventie militara in Irak, singurii contestatari ai hotararii fiind reprezentantii PRM
– In alta ordine de idei, Romania nu este pregatita de razboi. Un eventual atac aerian asupra obiectivelor strategice din tara noastra ar gasi majoritatea localitatilor pe picior gresit. Adaposturile antiaeriene sunt in paragina sau au capatat o alta destinatie. La Iasi, spre exemplu, se mizeaza pe grote si pesteri, iar la Panciu – pe hrubele lui Stefan cel Mare. Nici Capitala nu sta mai bine. In prezent sunt disponibile doar 450 de adaposturi.
Autentica sau nu, propaganda americana sau nu, ultima interventie audio antiamericana catalogata de SUA ca apartinand lui Ussama bin Laden pica la tanc in campania de legitimare a folosirii fortei impotriva regimului de la Bagdad. O stranie coincidenta face ca, dupa ce luni intregi nu au gasit nici o dovada concreta care sa dovedeasca existenta arsenalului irakian de distrugere in masa, inspectorii ONU sa se prezinta ieri cu informatia ca Bagdadul a incalcat rezolutiile Natiunilor Unite, prin fabricarea de rachete cu raza mai lunga de actiune decat maximumul admis. Toate acestea in plina criza NATO si cu doar doua zile inaintea prezentarii, in Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite, al unui nou raport al expertilor pe probleme de dezarmare, considerat crucial pentru viitorul Irakului si al Orientului Mijlociu. In actualele conditii, documentul are mari sanse de a inclina definitiv balanta in favoarea razboiului.
Se strange latul la Bagdad
Apelul adresat de liderul Al-Qaida pentru sprijinirea Irakului este veriga lipsa din tesatura dovezilor croita la Washington. El reprezinta picatura care umple paharul si demonstreaza, fara putinta de tagada, legaturile dintre reteaua terorista si Bagdad pe care secretarul de stat american, Colin Powell, le-a explicat inca de saptamana trecuta si care constituie unul dintre punctele-cheie pe harta vinovatiei irakiene.
Daca atunci demonstratia sa a fost interpretata drept neconvingatoare, lucrurile sunt de acum mult mai clare pentru cei care se opun razboiului in Irak, sustin Statele Unite, aluzie la cei patru piloni ai taberei pacifiste: Franta, Germania, Rusia si China.
Regimul irakian si reteaua terorista par sa fi gasit o cauza comuna, sunt legate de o ura comuna, a subliniat Departamentul de Stat american, dupa difuzarea mesajului, marti seara, de catre postul de televiziune Al-Jazeera din Qatar.
Intr-adevar, declaratiile auzite la Al-Jazeera se potrivesc ca o manusa intentiilor americane, fapt pentru care interventia lui Bin Laden a fost comentata de presa occidentala drept lovitura de gratie pentru Saddam Hussein.
Lupta de gherila si razboiul urban – instrumente antiamericane
Astfel, liderul Al-Qaida a declarat ca interesele musulmanilor converg cu cele ale socialistilor irakieni in lupta impotriva cruciatilor (crestinilor), chiar daca oamenii lui Saddam sunt, in fapt, niste necredinciosi, aluzie la regimul laic aflat la putere in Irak. Bin Laden le-a cerut musulmanilor sa se inarmeze si sa mearga mai departe in razboiul sfant impotriva Statelor Unite, care au declansat asa o campanie nedreapta. El a insistat asupra necesitatii de a pedepsi acele regimuri arabe subordonate puterii americane, nominalizand Arabia Saudita, Maroc, Iordania, Pakistan, Nigeria, Yemen, si a oferit sfaturi concrete de lupta, din experienta sa din Afganistan. Bataliile prelungite, in transee bine ascunse, lupta de gherila, razboiul urban – toate acestea s-ar putea dovedi devastatoare pentru americani in cazul unei interventii in Irak, pentru ca s-ar solda cu pagube umane considerabile, lucru pe care Washingtonul incearca sa-l evite cu orice pret. In plus, spatiile inguste si prezenta civililor ar face imposibila utilizarea armelor de inalta tehnologie ce reprezinta principalul avantaj al occidentalilor, a insistat Bin Laden.
Unele coincidente
Desi autentificat, cateva ore dupa difuzare, ca apartinand lui Bin Laden, mesajul antiamerican de marti seara continua sa ridice mari semne de intrebare.
Nu poate fi trecuta cu vederea ca secretarul de stat american, Colin Powell, s-a grabit sa autentifice caseta audio chiar inainte ca aceasta sa ajunga la cunostinta publicului larg, in timp ce expertilor CIA le-a luat nu mai putin de sase ore sa identifice ultimul mesaj al liderului Al-Qaida, in noiembrie anul trecut. Este adevarat ca repezeala sefului diplomatiei americane ar putea fi motivata doar de dorinta acestuia de a nu pierde sansa nesperata de a adauga o fila esentiala la dosarul antiirakian al Statelor Unite.
Pe de alta parte, pare suspect momentul ales de Bin Laden pentru a iesi in lume cu un nou mesaj, facand astfel mai mult rau decat bine regimului irakian. Pregatirile antitero sunt in plina desfasurare in Statele Unite si Marea Britanie, unde s-a tot vehiculat zilele acestea amenintarea Al-Qaida. SUA au trecut saptamana trecuta la alerta portocalie – grad foarte ridicat de periculozitate – si au amplasat rachete antiaeriene in jurul capitalei, intensificand, totodata, patrulele aeriene la Washington si New York. Aceleasi masuri febrile au fost impuse si pe teritoriul britanic, Londra fiind practic in stare de asediu.
Inspectorii ONU raporteaza incalcarea rezolutiilor
Iar daca, prin interventia sa televizata, Bin Laden a atarnat streangul de gatul lui Saddam, latul a fost strans mai departe chiar de inspectorii ONU care, intr-o declaratie-surpriza, au facut public ieri ca Irakul a fabricat in ultimii ani rachete interzise prin rezolutiile Natiunilor Unite, cu o raza de actiune de 180-190 kilometri, depasind distanta maxima admisa, de 150 de kilometri.
Fapt care va fi cu siguranta prezent in raportul sefului inspectorilor pe probleme de dezarmare, Hans Blix, asteptat pentru maine, in Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite. Si care, demonstrand negru pe alb ca regimul de la Bagdad incalca voia ONU, are mari sanse de a inclina definitiv balanta in favoarea celor care vor razboi in Irak.