Acasă Social Curtea de Apel deblocheaza cererile de adoptii internationale

Curtea de Apel deblocheaza cererile de adoptii internationale

DISTRIBUIȚI

Curtea de Apel Bucuresti a dispus anularea hotararii Comitetului Roman pentru Adoptii privind suspendarea pe o perioada de un an a primirii cererilor de adoptie internationale, informeaza Autoritatea Nationala pentru Protectia Copiulului si Adoptie.

Decizia Curtii de Apel a fost pronuntata joi, prin sentinta civila. Surse din cadrul Autoritatii au declarat ca sentinta Curtii de Apel este urmarea unei actiuni in instanta pornite de o fundatie pentru protectia copilului, acreditata sa intermedieze adoptii internationale.

Autoritatea precizeaza ca, in ciuda sentintei dispuse de Curtea de Apel, -Guvernul isi reafirma angajamentul ferm de a continua construirea unui sistem eficient, transparent, care sa permita un control strict al tuturor procedurilor de adoptie si care sa suprime actele de coruptie (…). Orice alte interese – fie ele ale unor persoane sau organizatii care intermediaza adoptii internationale – nu vor determina Guvernul Romaniei sa renunte la obiectivele pe care si le-a propus-.

CRA a hotarase, pe 21 iunie a.c., sa suspende pentru un an primirea de noi cereri de adoptie din partea unor familii si persoane de cetatenie straina. Decizia a urmat unor critici repetate, interne si internationale, cu privire la abuzurile din sistemul adoptiilor internationale a unor copii din Romania. In acelasi timp, autoritatile romane au decis sa elaboreze o noua legislatie in acest domeniu, proiect care nu a fost insa finalizat.

Decizia Guvernului roman de a stopa adoptiile internationale s-a bucurat de sustinerea partenerilor externi, precum Parlamentul European, Comisia Europeana, dar si alte organisme similare. In schimb, o serie de fundatii acreditate sa intermedieze adoptii internationale au contestat hotararea CRA, sustinand ca, prin oprirea adoptiilor internationale sistemul de protectie al copilului va fi lipsit de sume importante provenite din adoptii. Potrivit legii, fundatiile acreditate de CRA au obligatia de a varsa in sistemul de protectie o parte din sumele obtinute din infierea in strainatate a unor copii din Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.