Acasă Social De ce merg românii la serviciu?

De ce merg românii la serviciu?

DISTRIBUIȚI

Aproape jumătate dintre români (44,5 la sută) declară că vin la serviciu pentru salariul lunar, în timp ce 32 la sută spun că muncesc din pasiune, potrivit unui studiu remis MEDIAFAX, care mai arată că patronii nu sunt priviți ca modele de urmat în spiritul respectului față de muncă.
Un studiu online realizat la cererea Rogalski Grigoriu Public Relations în preajma zilei de 1 Mai, pentru a cerceta atitudinea românilor față de muncă și angajatori, a scos la iveală faptul că 80,6 la sută dintre români sunt convinși că actuala situație economică poate fi depășită doar prin muncă.
Românii se consideră mai degrabă un popor harnic (55,4 la sută) decât leneș (44,6 la sută). Ca modele de urmat, aceștia cred că germanii (44,5 la sută), japonezii (35,12 la sută) și chinezii (13,42 la sută) sunt printre cele mai muncitoare popoare.
Întrebați despre relația dintre mediul privat și sectorul public, cei mai mulți români (peste 62 la sută) consideră că angajații de la stat muncesc mai puțin decât cei din sectorul privat, în timp ce 29 la sută sunt de părere că toți românii muncesc la fel de mult. Doar 8,5 la sută dintre români sunt de părere că angajații de la stat muncesc mai mult decât cei de la privat.

Unul din trei români (31,8 la sută) muncește ore suplimentare cel puțin o dată pe săptămână, în timp ce 17,8 la sută dintre aceștia petrec un weekend la birou o dată pe lună, iar 12 la sută se duc în weekend la birou o dată pe trimestru. Doar 8 la sută dintre români nu se abat de la orarul de muncă stabilit cu angajatorul.
Deși lucrează ore suplimentare, doar 12,8 la sută dintre români declară că sunt întotdeauna plătiți corespunzător pentru acestea, în timp ce 21,8 la sută sunt remunerați ocazional pentru timpul petrecut peste program la locul de muncă. Unul din trei români, pe de altă parte, lucrează ore suplimentare fără a fi plătit corespunzător.
Românii nu au o percepție pozitivă despre patroni, 68,9 la sută dintre respondenți spunând că aceștia din urmă nu sunt modele de urmat în spiritul respectului față de muncă.
Dată fiind apropierea sărbătorii de 1 Mai, participanții la sondaj au fost întrebați care consideră că ar fi cea mai potrivită metodă de a sărbători Ziua Internațională a Muncii. Peste jumătate dintre aceștia au declarat că aceasta trebuie celebrată prin repaus (61,5 la sută), în timp ce un procent important, 21,8 la sută, consideră că ziua de 1 Mai ar trebui sărbătorită prin muncă în folosul comunității. Cu toate acestea, peste jumătate dintre români declară că nu au făcut niciodată muncă în folosul comunității, în timp ce 7,6 la sută sunt total împotriva ideii de muncă în folosul comunității.
Sondajul "Atitudinea românilor fată de muncă" a fost realizat în perioada 25 – 29 aprilie pe un eșantion de 5.887 respondenți, cu vârste de peste 18 ani, din mediul urban, utilizatori ai platformei de cercetare iVox.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.