Home Social Delta Văcărești intră marți în discuția consilierilor generali ai Capitalei

Delta Văcărești intră marți în discuția consilierilor generali ai Capitalei

DISTRIBUIŢI

 

Zona naturală situată pe arealul Lacului Văcărești din București, care are o suprafață de 183 de hectare și care ar putea deveni viitorul Parc Natural Văcărești, va fi avizată administrativ de consilierii generali ai Capitalei, potrivit unui proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței CGMB de marți.

 

 

 

 

Parcul Natural Văcărești urmează să obțină statutul de arie naturală protejată de interes național. Pentru acest lucru este necesară o hotărâre de guvern care va cuprinde atât Studiul de Fundamentare Științifică și avizul Academiei Române, cât și hotărârea Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

 

În raportul de specialitate al proiectului inclus pe ordinea de zi a ședinței CGMB de marți se precizează că statutul de arie naturală protejată contribuie la conservarea unor habitate naturale importante sub aspect floristic și faunistic și la menținerea caracterului peisagistic și recreativ.

 

„Zona naturală situată pe arealul Lacului Văcărești, cu o suprafață de 183 de hectare pe teritoriul Sectorului 4, cuprinsă între Calea Văcărești, Șoseaua Olteniței, Șoseaua Vitan-Bârzești și Splaiul Dâmboviței, a favorizat apariția unui ecosistem natural, specific unei delte, cu o vegetație cuprinzând sute de specii de plante și o bogată diversitate avifaunistică”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

 

În Delta Văcărești, așa cum a mai fost numită zona, se află sute de specii de plante, dar și peste 90 de specii de păsări și mamifere precum vidra sau vulpea.

 

 

Potrivit documentului, întrucât, în prezent, zona Lacului Văcărești, se confruntă cu intervenții antropice ce pot afecta biodiversitatea și pot degrada ireversibil capitalul natural, se impune atribuirea statutului de arie naturală protejată, care asigură atât conservarea habitatelor și speciilor naturale importante sub aspect floristic, faunistic, cât și menținerea caracterului peisagistic și recreativ.

 

În 2012, de Ziua Internațională a Mediului, ministrul de atunci al Mediului, Rovana Plumb, însoțită de Claudio Perez Paladino, ambasadorul Argentinei în România, a anunțat că Lacul Văcărești va fi arie protejată.

 

Cele aproximativ 180 de hectare din sectorul 4 ar putea astfel deveni Delta Capitalei, proiectul fiind similar cu cel al unei zone de același fel din Buenos Aires, numită Costanera Sur.

 

 

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.