Acasă Social Deși programele de pregătire sunt perimate, unii profesori le interzic rezidenților să...

Deși programele de pregătire sunt perimate, unii profesori le interzic rezidenților să audieze prezentările medicilor străini care conferențiază în România

DISTRIBUIȚI

După ce o jurnalistă a site-ului Republica.ro a povestit cum medicii de gardă de la Spitalul Universitar de Urgență din București nu l-au diagnosticat pe soțul său care avea apendicită acută gangrenoasă perforată și l-au trimis la medicul de familie să ia trimitere pentru hematologie, subiectul modului în care medicii români devin specialiști a revenit în actualitate. Un medic specialist care nu a dorit să-și dezvăluie identitatea ne-a explicat că „medicii tineri nu mai pun diagnostice decât cu aparatura medicală și dacă se poate cât mai sofisticată. Dacă ecograful sau CT-ul dă o eroare, el este acoperit. Dar diagnosticarea apendicitei se face în principal pe baza anamnezei din care să reiasă simptomele și evoluția lor în timp precum și pe baza examenului fizic prin percuție și palpare urmărind apoi descrierea propagării durerii.”
„Ăsta e rodul UMF-istanului (fostul IMF-istan) creat de comuniștii care au distrus școala medicală românească dezvoltată în perioada interbelică… Va fi și mai rău decât acum…”, crede doctorul Octavian Iosef, fost rezident chiar la Spitalul Universitar de Urgență din București.

Medicul Marius Uscatu, ortoped specializat pe chirurgia antepiciorului, explica anul trecut: „Suntem frustrați, de aceea plecăm, noi medicii, din România. În timpul rezidențiatului și chiar mulți ani după aceea, nu suntem lăsați să operăm, pur și simplu nu avem voie să atingem pacientul (medicii seniori nu pot pierde șpaga). Cum să înveți dacă nu atingi pacientul? Eu nu am operat nici măcar odată în 6 ani de rezidențiat în România. Nu este deloc o excepție, este chiar situația generală. Vă mirați de ce se întâmplă asemenea catastrofe în medicina românească? E simplu: pur și simplu nu suntem lăsați să învățăm.”.
Doctorița C.I care lucrează în Manchester confirmă spusele doctorului Uscatu: „Nicio surpriză, am fost de curând în București cu niște colegi din Manchester la o conferință ORL. Sala a fost goală, rezidenții au fost chemați la spital să semneze condica și să Nu participe la lucrări ținute de chirurgi din UK. A fost un boicot fără perdea, un afront față de participanții străini. Regia: domnul profesor et al (n.r. – și ceilalți). Cerc închis. Fără speranțe. Unul din profesori nici Nu s-a obosit să vină să țină prezentarea pe care a trimis-o și pe care a confirmat-o. Adevarat comportament profesional și elitist de profesor de București. Și venisem din Manchester să-l ascult!

Medicul internist Emil Octavian Iosef se luptă cu lipsa unor curricule de pregătire în rezidențiat moderne și asumate de cei care le scriu prin semnătură. Comisiile consultative îi dau dreptate medicului Iosef și scriu, de exemplu la boli infecțioase, că în acest moment medicii rezidenți sunt evaluați conform unei bibliografii perimate și învechite. În curricula pentru chirurgie plastică, sunt prinse și opiniile Asociației Chirurgilor Plasticieni din România, la pagina 19: „Multe dintre aceste propuneri țin de regulamentul de pregătire al rezidenților care este întocmit de fiecare UMF din tara. Din păcate, multe dintre prevederile principale ale acestor regulamente nu se respecta si astfel nivelul pregătirii rezidenților este suboptimal. Ar trebui totuși ca Ministerul Sănătății sa aibă pârghii prin care sa influențeze respectarea prevederilor regulamentelor de pregătire pentru ca are tot interesul ca după ce finanțează pregătirea rezidentului pe perioada a 5 ani, la final rezidentul sa fie bine pregătit pentru a oferii (sic!) servicii de calitate pacienților.”
Așadar Ministerul Sănătății acceptă că medicii rezidenți sunt pregătiți suboptimal și deci nu vor putea oferi servicii medicale de calitate. Dar cine să înțeleagă și să ne salveze? Ministrul Pintea care este economistă, președintele CNAS sau premierul care sunt ingineri?

1 COMENTARIU

  1. E de mirare ca la cel mai tare spital nu s a pus un dg de stiut de un student in anul 3. ORL ul Coltea e un loc unde se face medicina. In boli infectioase sunt locuri la poluri opuse, bune si proaste. Dar spitalul Victor Babes de boli infectioase si tropicale e de dat exemplu iar prof Ceausu e un dr si prof adevarat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.