Acasă Social Directorii de spitale, amenintati cu puscaria

Directorii de spitale, amenintati cu puscaria

DISTRIBUIȚI


De ieri, spitalele din intreaga tara vor fi controlate la sange de echipe mixte din Ministerul Sanatatii si al Finantelor. Ministerul Sanatatii a hotarat ca datoriile acumulate de spitale pana la sfarsitul anului trecut, adica 9.000 miliarde de lei, vor fi achitate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate fara a mai fi cuprinse in bugetele pe 2003. Daniela Bartos a anuntat ca, in momentul rectificarii bugetare din iulie, fondurile CNAS vor fi suplimentate cu aceste sume. Ministrul sanatatii a mai declarat ca, in lunile urmatoare, va controla registrele financiar-contabile ale tuturor unitatilor sanitare.

Elementul de noutate este ca directorii unitatilor sanitare nu au voie sa depaseasca sumele repartizate, indiferent de necesitatile medicale – in caz contrar, directorii vor raspunde penal pentru angajarea de fonduri suplimentare. Daniela Bartos a accentuat faptul ca directorul general al fiecarui spital va fi responsabil, in calitate de ordonator de credite, pentru toate cheltuielile pe care le va face unitatea sanitara. Numarul de angajati din spitale va fi stabilit pe baza numarului total de posturi aprobat prin lege.

De asemenea, MSF a adoptat si un plan de masuri urgente pentru redresarea sistemului sanitar. Programul prevede accelerarea procedurilor de vanzare sau concesionare a cabinetelor medicale, cu obligativitatea mentinerii profilului medical. De la 1 iunie 2003, se introduce plata pe serviciu la centrele de permanenta. Ministerul Sanatatii pregateste si intrarea in legalitate a asigurarilor private de sanatate, fapt ce va oferi competitie pe piata asigurarilor. Guvernul va aproba, in urmatoarea sedinta, proiectul acestei legi, precum si noua lista a medicamentelor compensate si gratuite. Pana la 15 noiembrie va fi finalizat si ghidul de practica medicala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.