Acasă Social Expert: Pintea să facă reformă – o treime din bugetari și 90%...

Expert: Pintea să facă reformă – o treime din bugetari și 90% din angajările din 2017 sunt în sistemul sanitar, peste 25% sunt personal Tesa și administrativ

DISTRIBUIȚI

Cel mai cunoscut specialist în reorganizare judiciară din România, cel care a băgat Hidroelectrica în insolvență și a reușit anularea contractelor cu băieții deștepți din energie, Remus Borza și-a expus pe site-ul său viziunea despre sistemul sanitar:

„Pintea să reformeze sistemul

Nu avem nevoie de 367 de spitale publice, ci de maxim 100 de spitale noi, bine dotate cu aparatură medicală și personal de specialitate. Avem nevoie de un sistem de medicină de familie și ambulatoriu bine pus la punct, de un sistem de preluare și transport al bolnavilor cronici și acuți. Pe de altă parte, nu poți să pui în dreptul ministrului Sănătății toate relele din sistem. Nu Sorinta Pintea e vinovată că România se află pe primul loc la mortalitatea infantilă, la mortalitatea cauzată de incidența bolilor cardiovasculare, că România e numărul 1 în Europa la mortalitatea cauzată de infecțiile nosocomiale. Nu Sorina Pintea e de vină că sute, chiar mii de pacienți mor, în fiecare an, din cauza indolenței și indiferenței personalului medical. Este ministrul Sănătății de doar trei luni de zile. Este însă important să conștientizeze lucrurile și să reformeze sistemul.

Mulți deontologi și lideri de sindicat s-au plâns – și bocesc și astăzi – că sistemul public de sănătate este subfinanțat și deficitar în personal. Vin și le spun că sănătatea nu duce lipsă de resurse, ci de un bun management al resurselor, atât financiare, cât și umane. Anul acesta, avem 42 de miliarde de lei alocări bugetare pentru sănătate, după ce anul trecut am avut 38 de miliarde de lei și în 2016 32 de miliarde de lei. Cei mai mulți bugetari sunt în sistemul public de sănătate, 384.000 de salariați, o treime din totalul bugetarilor. În 2017, în sectorul bugetar s-au angajat 24.000 de salariați. 20.400, adică peste 90%, sunt angajări în sănătate. Deși vorbim de aproape 400.000 de angajați în sistemul public de sănătate, doar 35.000 sunt medici, sub 10%. Alți 24.000 de medici sunt angajați în cele 187 de spitale și clinici private. Spitalele publice sunt supradimensionate cu personal TESA și administrativ. Peste 100.000 de salariați din cei 384.000 sunt muncitori, instalatori, electricieni, zugravi, personal contabil, resurse umane, administrativ. Ceea ce nu face altceva decât să crească foarte mult fondul de salarii.”

În urma adoptării de către guvern a ordonanței de urgență „să creeze cadrul legal necesar pentru ca niciun angajat din sistemul sanitar să nu obţină venituri sub nivelul celor aferente lunii februarie 2018”, după cum declara Sorin Pintea, Borza explică: „este o abordare populistă. În ultimii trei ani de zile, constant, am operat creșteri salariale pentru personalul medical, ultima și cea mai mare chiar pe 1 martie 2018. Sunt medici, și nu puțini, care au salarii peste 20.000 de lei lunar, asistenți cu 7.000 – 9.000 de lei. Nu poți menține și nivelul sporurilor la 80%. Fiecare manager de spital ar trebui să-și redimensioneze organigrama, să disponibilizeze personalul administrativ excedentar și din economiile astfel obținute la fondul de salariu să crească acolo unde este cazul, și doar în baza unor criterii de performanță, salariile personalului medical.” Citește integral pe remusborza.ro

5 COMENTARII

  1. CA SA VEZI UNDE ERA SPECIALISTUL. PAI CINE A ORGANIZAT CHESTIA, NU VOI, ALDE TARICEANU SI ALDE DRAGNEA.
    PE CE SPAGI TOVARASE S-AU FACUT ANGAJARILE, SI CINE A LUAT SPAGILE. POATE ALDE CLIENTELA VOASTRA DE PARTID PUSA LA PRIMIRE IN FONCTII.
    AU AJUNS TOTI CONDAMNATII SA CONDUCA.

  2. DA, PILONUL II DE PENSII VA FI DESFIINTAT, SI SE STIE SI DE CINE. NU „SE VA DESFINTA” ASA DE UNUL SINGUR, DE TRISTETE. DA, PARTIDUL, ADICA ALDE TARICEANU SI ALDE DRAGNEA TREBUIE SA DEA PENSII SPECIALE CELOR CARE LE ASIGURA VOTURILE, SA DEA PENSII SPECIALE CELOR CARE IMPIEDICA PROTESTELE CELOR DE LA CARE SE IAU BANII, SECURISTILOR SI GENERALILOR, ADICA CELOR DE CARE DEPINDE POZITIA LOR.
    SI TREBUIE SA CUMPARAM ARMAENT DE LA ISRAELIENI, SI CE RETROCEDARI OM MAI RETROCEDA SI CE AFACERI IN FOLOSUL OM MAI FACE.

  3. DOMNUL ” EXPERT” SE FACE CA NU STIE CA SEFUL SAU, DL TARICEANU, UN OM CAREA „LUCRAT” APROPAPE TOATA VIATA LUI LA STAT A UMFLAT NUMARUL DE BUGETARI CU SUTE DE MII. LUI II DATORAM ORGIA ASTA.

  4. Ușor cu pianul : HIDRO. cea mai Megarentabilă; casa poporului +parlament f.f.energofagi; legi care ușurează atracția fondurilor UE = O ; CINE să atragă = O…s-a osificat optica !!! REZERVAȚI – O !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.