Acasă Social Fructele si legumele, bogate in saruri si minerale

Fructele si legumele, bogate in saruri si minerale

DISTRIBUIȚI

In afara de faptul ca reprezinta elementul cel mai important de varietate in alimentatie, legumele si fructele sunt extrem de dorite de om prin coloritul, aroma si gustul specifice fiecarui sortiment. Adevarata lor valoare pentru sanatate consta insa in bogatia lor in vitamine si saruri minerale. De aici deriva si insemnatatea preocuparii ca aceste vitamine si saruri minerale sa nu se piarda ca urmare a manoperelor culinare folosite. In acest scop, fructele vor fi consumate pe cat posibil crude, cu coaja cu tot, dupa ce au fost spalate fiecare in parte jet de apa. Fructele nu se pastreaza in apa pana la consumare. In caz de sensibilitate hepato-digestiva, fructele vor fi curatate de o coaja cat mai subtire si eventual rase sub forma de pireu, pe razatoarea de sticla. Fructele se curata si se maruntesc numai cu ustensile inoxidabile, pentru a nu li se distruge vitaminele. Cand nu sunt suportate crude, fructele pot fi transformate in sarlote, preparate din fructul crud si gelatina, eventual pot fi coapte la cuptor, pentru a fi mai usor de digerat. Prin coacere rapida, fructele isi pierd numai partial vitaminele.

Compotul, in schimb, trebuie considerat numai ca un capriciu culinar care aduce varietate si satisface obisnuinta gustativa.

Singura valoare nutritiva a compotului consta in glucidele aduse de zahar si fructe. In rest, contrar unor idei preconcepute, compotul nu este un preparat dietetic. El produce fermentatie, balonari si nu contine vitamine.

Lipsa fructelor crude este necesar sa fie suplinita de salatele de cruditati, care nu trebuie sa lipseasca din meniurile celor doua mese principale. Adevarata lor valoare o constituie, ca si la fructele ingerate crude, bogatia in vitamine si saruri minerale.

– Verdeturile vor fi spalate frunza cu frunza, sub jet cu apa, cat mai repede posibil

– Radacinoasele se spala cu peria speciala pentru zarzavaturi

– Legumele nu se lasa sa stea in apa. Se maruntesc cu un cutit inoxidabil sau se rad pe razatoare inoxidabila

-?èImediat dupa curatire, spalare sau maruntire, salatele se asezoneaza cu otet sau lamaie, deoarece vitaminele se pastreaza mai bine in mediu acid

– Salatele se servesc imediat dupa preparare si numai atunci li se adauga sare

– Pentru supravitaminizarea salatelor se adauga cat de mult marar si patrunjel tocat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.