Acasă Social Fumatul la români face obiectul unei cercetări științifice

Fumatul la români face obiectul unei cercetări științifice

DISTRIBUIȚI

Colegiul Universitar Davidson (SUA) și Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș au demarat un proiect comun pe o durată de cinci ani, privind cercetarea fenomenului fumatului în România, a anunțat miercuri, prof. univ. dr. Abram Zoltan, coordonatorul proiectului. Potrivit unui comunicat de presă remis miercuri Agerpres, proiectul ”Dezvoltarea capacității de cercetare în domeniul fumatului în România” este finanțat de Fundația Fogarty și Institutele Naționale de Sănătate din SUA, iar cercetările vor fi coordonate de investigatorul principal, Kristie L. Foley, împreună cu prof. Balazs Peter de la Universitatea Semmelweis din Budapesta, care implementează un proiect similar în Ungaria.
„Prevalența mare a fumatului activ și pasiv în România, numărul foarte mare de țigări fumate zilnic, numărul mare de încercări de renunțare la fumat cu o rată scăzută de succes a acestor încercări, toate împreună justifică extinderea și urgentarea activităților de cercetare privind tabagismul. Proiectul este unul complex și cuprinde multiple arii de cercetare: investigarea fumatului la copiii și adolescenții din ciclul școlar gimnazial și liceal, în rândul tinerilor din instituțiile de asistență socială, la femeile gravide și la pacienții cu boli cardiovasculare; evaluarea eficienței diverselor metode de prevenire și de încetare a fumatului, analiza impactului macro și micro economic al tabagismului și nu în ultimul rând monitorizarea poluării cauzate de fumat în cele mai frecventate spații publice”, a precizat profesorul Abram Zoltan.  Acesta a arătat că în cadrul proiectului, în perioada 15-17 octombrie, la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș s-au aflat patru cercetători americani și șapte cercetători din Ungaria, care vor participa la proiectul privind fumatul în România în calitate de mentori ai cercetătorilor locali.
„Proiectul intitulat ”Dezvoltarea capacității de cercetare în domeniul fumatului în România” va deschide posibilități de cooperare atât la nivel individual cât și instituțional, de realizare a unor cercetări de înaltă rigoare științifică, de comunicare și participare la congrese de specialitate, de implementare a celor mai avansate metode de intervenție în scopul prevenirii și stopării fumatului și de ameliorare a politicilor și legislației privind fumatul în țara noastră”, a mai subliniat Abram Zoltan.

Irina Popescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.