Acasă Social -Gastile- de la Ministerul Mediului isi disputa puterea

-Gastile- de la Ministerul Mediului isi disputa puterea

DISTRIBUIȚI

Ministrul mediului, Aurel Constantin Ilie, recunoscut inca din primul sau mandat (1992-1996) ca un demnitar cu autoritate, nu mai este, la ora actuala, decat un pion manevrat de interesele unor grupuri influente, care conduc institutia.

Sub masca unui demnitar amabil si receptiv, Ioan Jelev – secretarul de stat pentru -Protectia Mediului- – a impus in structurile ministerului o serie de persoane controversate. Omul care dirijeaza din umbra activitatea institutiei este Vladimir Rojanschi, profesor la Facultatea de Geografie a Universitatii Bucuresti, prieten la catarama cu Ioan Jelev.

In vreme ce ministrul Ilie tuna si fulgera impotriva celor care au calcat in strachini, incercand indepartarea lor, -gruparea- Jelev, cea mai puternica din minister, reuseste sa blocheze deciziile si ordinele care contravin intereselor grupului, sa le aplice cu intarziere sau sa nu le aplice niciodata.

Zonele de influenta ale gruparii Jelev se intind si in teritoriu, unde o serie de inspectori-sefi sau inspectorii-sefi adjuncti sunt mentinuti chiar daca au destule bube-n cap. Fidelii ministrului Ilie nu sunt numerosi si conteaza prea putin in batalia pentru putere, care se da pe culoarele Ministerului Mediului. O a treia grupare il are ca lider pe secretarul de stat pentru integrare europeana Petre Lificiu, patronul firmei -Buderus-, care a avut grija sa-si aduca in departament o serie de persoane care au lucrat la societatea sa.

Revenirea lui Aurel Constantin Ilie in fruntea Ministerului Apelor si Protectiei Mediului a fost considerata de multi drept o solutie buna, mai ales ca el se mai aflase in fruntea institutiei intre 1992 si 1996. Aurel Constantin Ilie era recunoscut ca un ministru autoritar, dar, o data revenit la sefia institutiei, din aura sa a ramas doar amintirea. Chiar daca incearca sa dea impresia ca nimeni nu misca-n front, ministrul este manevrat de interesele unor grupuri influente, pentru care este un biet executant.

Oamenii din umbra

Aurel Constantin Ilie face partea din categoria ministrilor apropiati presedintelui Iliescu si cu mai putina trecere la premierul Nastase. Revenirea sa a insemnat si o regrupare a grupurilor de interese si a relatiilor adiacente ministerului.

Primii care s-au reintors o data cu Aurel Constantin Ilie au fost secretarii de stat Ioan Jelev si Florin Stadiu. Sub masca unui demnitar amabil si receptiv, Ioan Jelev – secretarul de stat pentru -Protectia Mediului- – a impus in structurile ministerului o serie de persoane controversate atat in mandatul lui Romica Tomescu, cat si al lui Aurel Constantin Ilie. Surse din minister sustin ca secretarul de stat are o mare calitate: porneste o multime de actiuni, dar nu duce nici una la bun sfarsit.

Omul care dirijeaza din umbra activitatea ministerului este Vladimir Rojanschi, profesor la Facultatea de Geografie a Universitatii Bucuresti, prieten la catarama cu Ioan Jelev. Cei care vor sa intre in minister, inclusiv ziaristii, se supun unor reguli destul de severe. In schimb, Vladimir Rojanschi intra la orice ora, mai ales dupa amiaza, fara sa-l intrebe cineva de sanatate.

Oamenii care nu pot fi dati afara

Ministrul Ilie tuna si fulgera impotriva celor care au calcat in strachini, mai ales a apropiatilor echipei Tomescu. Pe unii a reusit sa-i indeparteze, altii au plecat fara a da socoteala pentru activitatea anterioara (Virgil Diaconu, Gabriel Dumitrascu, Marcel Cozariuc, Vasile Lupu, Liliana Mara). Au ramas destui, care, de ani de zile, fac diverse jocuri de interese, finalizate cu blocarea activitatii ministerului. Aceasta categorie numeroasa, grupata in jurul secretarului de stat Ioan Jelev, reuseste sa blocheze deciziile si ordinele ministrului, care contravin intereselor grupului, sa le aplice cu intarziere sau sa nu le aplice niciodata. Gruparea Jelev, cea mai puternica din minister, ii include pe consilierii Serena Adler, Valentin Alexandrescu, directorii Florea Gabrian, Dumitra Mereuta, Adriana Baz, Ileana Vasilescu, Liliana Bara, George Pretorian, fostii directori Carmen Dumitrescu si Teodor Ocnean.

O dovada ca nu ministrul Ilie conduce este situatia lui Teodor Ocnean si a lui Carmen Dumitrescu. Desi ministrul a dispus inca din februarie ca ei sa fie dati afara pentru neregulile savarsite in anii anteriori, sanctiunea nu s-a aplicat. Gruparea Jelev a avut grija sa o blocheze. Inca o dovada ca una spune ministrul si altceva se realizeaza este situatia lui Radu Cadariu. Acesta a fost dat afara din minister de catre Romica Tomescu, dar, cu sprijinul gruparii Jelev, in februarie 2001, a revenit in MAPM. Afland acest lucru, ministrul Ilie s-a enervat si l-a transferat definitiv pe Radu Cadariu la Inspectoratul de Protectia Mediului Ilfov. Un simplu foc de paie, pentru ca Radu Cadariu a revenit in minister prin filiera Jelev.

Zonele de influenta ale gruparii Jelev se intind si in teritoriu, unde o serie de inspectori-sefi sau inspectorii-sefi adjuncti sunt mentinuti chiar daca au destule bube-n cap (Cadar Bectas – Tulcea, Valentin Delcea – Ilfov, Ion Ciofu – Calarasi, Peter Somay – Miercurea-Ciuc).

Singur printre… subalterni

Fidelii ministrului Ilie sunt putini, printre ei numarandu-se secretarul de stat Ovidiu Ianculescu, secretarul general Petre Mitrica, directorul Directiei Investitii, Dan Stacescu, cativa consilieri (Spiroiu, Apostoiu, Manescu) si, intr-o oarecare masura, directorul economic Melania Manea.

O a treia grupare de la Mediu il are ca lider pe secretarul de stat pentru integrare europeana Petre Lificiu, patronul firmei Buderus, care a avut grija sa-si aduca in departament o serie de persoane care au lucrat la societatea sa.

Cum va reusi Romania sa se integreze in Europa, in chestiunea Mediului, cu o asemenea -echipa-? Greu de prevazut…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.