Acasă Economic-Financiar Ministrul transporturilor isi critica predecesorii pentru intarzierea constructiilor de autostrazi

Ministrul transporturilor isi critica predecesorii pentru intarzierea constructiilor de autostrazi

DISTRIBUIȚI

Ministrul lucrarilor publice, transporturilor si locuintei, Miron Mitrea, considera ca amanarea de catre predecesorii sai a proiectelor privind constructia de autostrazi in Romania a fost o greseala, intrucat infrastructura rutiera atrage dezvoltarea economica, implicit a activitatii de turism.

-Nu exista nici o motivatie ca Romania sa nu fi inceput constructia de autostrazi imediat dupa 1990-, a afirmat, ieri, ministrul Mitrea.

Fostul ministru al transporturilor, Traian Basescu, sustinea, pe vremea mandatului sau, ca realizarea de noi autostrazi nu se justifica din punct de vedere al traficului rutier pe care l-ar atrage, un alt argument fiind costurile ridicate pentru constructie si exploatare. Actualul detinator al portofoliului Transporturilor este insa decis sa dezvolte constructia de autostrazi, bazandu-se si pe o sustinere puternica din partea Guvernului. -Nu numai Traian Basescu a crezut ca autostrazile sunt un lux si ca reprezinta o cheltuiala care, in mod cert, este imensa. A fost insa o greseala ca s-au amanat aceste proiecte-, a continuat oficialul MLPTL, in opinia caruia faptul ca Romania dispune la ora actuala de doar 113 kilometri de autostrada reprezinta -o gluma-.

Programul national de autostrazi, intocmit de ministerul de resort, prevede inceperea constructiei, in urmatorii patru ani, in regim de prima urgenta, a circa 240 de kilometri de autostrada, pentru care sunt estimate costuri totale de aproximativ 1,2 miliarde de dolari. In prima faza se are in vedere demararea lucrarilor de constructie a autostrazii Bucuresti – Ploiesti, proiect despre care ministrul Mitrea afirma ca ar putea fi realizat in parteneriat cu grupul Strabag.

Noua autostrada necesita o finantare de 350 milioane de dolari, va avea o lungime de 70 de kilometri si doua cai de rulare. Deocamdata, traseul exact al acesteia nu a fost facut public, pentru a se evita posibilele speculatii cu terenurile aflate pe viitorul amplasament al carosabilului.

Acestor lucrari li se vor adauga, in faza a doua a programului, proiectul de construire a Centurii de Nord a Capitalei, in lungime de 50 de kilometri, pentru care se estimeaza un cost de 250 milioane de dolari. De asemenea, intr-o etapa urmatoare este prevazuta demararea lucrarilor la autostrada Lugoj – Nadlac (120 de kilometri), in valoare de 560 milioane de dolari. In fazele patru si cinci vor fi construite tronsoanele Comarnic – Brasov si Sibiu – Lugoj, respectiv Brasov-Sibiu, portiune pe care carosabilul va fi largit la patru benzi. Finalizarea acestor proiecte va permite configurarea unei rute de mare viteza de la Nadlac la Constanta, suprapuse coridorului pan-european de transport IV. In acest fel, lungimea retelei de autostrazi va ajunge la 515 kilometri, sumele necesare fiind estimate la circa 2,4 miliarde de dolari.

Studiile de fezabilitate privind constructia autostrazilor din vestul tarii, si anume tronsoanele de pe relatia Deva – Lugoj – Nadlac, sunt in prezent auditate de catre compania Buzz, Allen & Hamilton, dupa care vor fi transmise bancilor straine in vederea finantarii. Miron Mitrea a aratat ca de lucrarile de pe relatia Nadlac – Deva este interesata o companie canadiana, de la care a primit o scrisoare in acest sens.

In conditiile in care studiile de fezabilitate au fost definitivate si a fost identificata finantarea necesara, ministrul transporturilor estimeaza ca pana in anul 2005 exista toate sansele ca in Romania sa fie construiti circa 150 de kilometri de autostrada.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.