Acasă Social Guvernanții, noi sarcini idioate pentru medici: pacienții trebuie convinși că genericele nu...

Guvernanții, noi sarcini idioate pentru medici: pacienții trebuie convinși că genericele nu sunt proaste

DISTRIBUIȚI

Incredibil este tupeul guvernanților față de medicii români. După ce îi tratează ca pe niște sclavi, aruncându-le niște bănuți în plus la salariile lor rușinoase, acum le mai trasează o sarcină: să educe pacienții cu privire la componența medicamentelor. Oare în funcțiile de răspundere din sistemul sanitar se angajează invers proporțional cu coeficientul de inteligență: cu cât IQ-ul e mai mic, cu atât ajungi mai sus în funcție? Oare n-ar putea medicii să-și învețe pacienții și gramatica limbii române, eventual și o limbă străină dacă se poate, doamnelor și domnilor! Domnilor guvernanți, chiar vreți să plece toți medicii din România? Ați înnebunit de tot? O să ajungem să ne diagnosticăm, tratăm și chiar și operăm singuri după instrucțiuni de pe internet.

Președintele CNAS, Vasile Ciurchea, a afirmat marți că este necesară o „educație” a tuturor celor din sistemul sanitar în ceea ce privește folosirea medicamentelor generice și a subliniat că pacienții trebuie convinși să le folosească întrucât acestea au același efect terapeutic ca și medicamentele inovative.

„Este necesară educația tuturor celor din sistem. Până nu vom fi convinși că genericele au același efect ca și originalul, lucrurile nu se vor schimba. Substanța activă este aceeași. Pacienții trebuie convinși că un generic nu este un medicament prost. Sunt foarte mulți, și pacienți și prescriptori, care spun că doar originalul este cel care vindecă. (…) Am făcut totuși progrese dacă ne uităm de unde am plecat”, a declarat Ciurchea, la International Health Forum.

Referindu-se la taxa clawback, el a spus că, în timp ce producătorii de medicamente doresc un profit cât mai mare, și CNAS vrea să trateze cât mai mulți pacienți cu aceeași bani.

„Clawback-ul diferențiat nu va duce la reducerea banilor care vin la CNAS. În clawback este o formulă matematică foarte clară. Fiecare companie vrea să facă un profit cât mai mare. Eu vreau să tratez cât mai mulți pacienți cu banii pe care îi am”, a spus președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, menționând că CNAS a câștigat 18 din cele 19 litigii privind taxa clawback.

În ceea ce privește aplicarea taxei clawback în spital, Ciurchea a spus că nu are nimic împotrivă ca acolo această taxă să nu mai fie percepută. El a atenționat însă că raportările farmaciilor privind consumul de medicamente sunt exacte în proporție de 98%, doar nu se poate spune același lucru despre raportările din spitale, unde procentul de exactitate este mai mic. „Vizavi de clawback-ul pe medicamentele din spital, nu am nimic împotrivă să nu fie clawback. Raportările din farmacii sunt în proporție de 98% exacte, la raportările din spital procentul este mai mic”, a afirmat reprezentantul CNAS.

La rândul său, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Marius Savu, a declarat că este nevoie ca medicul să fie „corect” și să nu mai insiste pe un brand de medicament atunci când există alternativă terapeutică acoperită de generice.

„În momentul de față, pe parte de monitorizare, agenția își face datoria. Medicul este nevoie să fie corect, să nu mai insiste pe un brand când știe că există alternative generice. Dacă unui pacient medicul îi spune că numai acel medicament, care costă de cinci ori mai mult decât genericul, pacientul va vrea acel medicament. Medicul trebuie să fie conștient și poate ar trebui stimulat de Casă ca medicamentul generic să fie prescris”, a declarat Savu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.