Acasă Social Haos total în sănătate din cauza regulamentului privind sporurile. Tot mai mulți...

Haos total în sănătate din cauza regulamentului privind sporurile. Tot mai mulți salariați întrerup lucrul

DISTRIBUIȚI

Printr-o Hotărâre de guvern inițiată de ministrul Sorina Pintea, s-a stabilit ca suma totală a sporurilor acordate angajaților din sănătate să nu depășească 30% din totalul salariilor de bază. Având în vedere că pentru gărzi, Codul Muncii prevede la articolul 123 că „munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia” și „nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază”, rezultă că pentru compensarea gărzilor, alte sporuri vor trebui diminuate astfel ca per total să nu se depășească 30% din salariu.
Reprezentanţii sindicatelor din Sănătate au explicat, după o discuţie cu ministrul Sănătăţii, că nu s-a găsit nicio soluţie pentru regulamentul sporurilor, precizând chiar că unele calcule nu au fost făcute corect. Între timp, peste o sută de angajaţi ai Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi au ieşit, joi după-amiază, în faţa instituţiei, protestând faţă de reducerile salariale drastice pe care le-au resimţit, în urma modificării legislaţiei.

Sindicaliştii au explicat că ministrul Sănătăţii speră să găsească variante pentru aceste sporuri, după întâlnirile pe care le va avea cu managerii de spitale.

„Vom purta în continuare discuţii. La acest moment, nu avem nimic care ar putea veni în ajutorul colegilor noştri. Doamna ministru a spus că încearcă să găsească soluţii împreună cu managerii de spitale acolo unde sunt probleme, la aplicare”, a precizat Leonard Bărăscu, preşedintele Sanitas.

Zeci de angajaţi ai Institutului de Pneumofiziologie „Marius Nasta” din Capitală, biologi, asistente şi personal administrativ, au protestat, joi, pentru a doua zi consecutiv, în curtea unităţii spitaliceşti, fiind nemulţumiţi de reducerea sporurilor.

La spitalele din Covasna nu pot fi acordate nici măcar sporurile la nivelul minim prevăzut de lege

„La Spitalul Județean Alba, pentru 298 de salariați înseamnă scăderea salariilor, de la februarie la martie, ca urmare a plafonării sporurilor la 30 la sută. De exemplu, dacă leafa unei infirmiere de la Unitatea de Primiri Urgențe era de 4389 lei în februarie, după majorare, cuprinzând salariul de bază plus sporuri, în martie, fluturașul pentru aceeași infirmieră, gradația V, indică o leafa de 3.581 lei, adică o scădere de 808 lei. Asta în condițiile în care propaganda PSD-ALDE spune că nici un salariu nu scade. Haosul este general, iar inechitățile se adâncesc! Cel mai mult pierd cei cu salarii mici, cei care lucrează în secții considerate a fi de mare risc, dar și personalul administrativ. O altă anomalie este ca un medic ATI de la un spital județean este mai prost plătit decât omologul de la un spital orășenesc de unde, de regulă, pacienții sunt trimiși la județean!”, a comentat deputatul Florin Roman care a anunțat în urma întâlnirii cu reprezentanții conducerii administrative a Spitalului Județean Alba, dar și ai sindicatului va depune amendamente și interpelări la ministrul Muncii.

2 COMENTARII

  1. Și eu sunt asistenta principala la bloc operator cu o vechime de 32 ani și nu am acest salariu….Sper sa îl am în urma faimoaselor majorari salariale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.