Acasă Social În atenția președintelui Traian Băsescu: Ecaterina Andronescu a coordonat un doctorat plagiat

În atenția președintelui Traian Băsescu: Ecaterina Andronescu a coordonat un doctorat plagiat

DISTRIBUIȚI

După expirarea mult așteptată a interimatului lui Liviu Pop, Ministerul Educației e pe cale să se procopsească în fruntea sa  cu alt ministru controversat, de data aceasta în persoana Ecaterinei Andronescu, propusă deja de Victor Ponta. Andronescu a mai fost ministru al Educației în perioada 2000-2003 și în 2009, vremuri de care ar trebui să ne amintim acum, în prag de nou mandat al doamnei Andronescu.
Întorcându-ne puțin în timp, prezentăm celor care cred că plagiatul și furtul intelectual ar fi vreo găselniță nouă, episodul în care Ecaterina Andronescu a coordonat, chiar pe vremea când era ministru al Educației, un plagiat de toată jena. Astfel, în 2003, doamna ministru Andronescu devenea coordonator de doctorat al Cristinei Nechifor, sef de lucrări la Facultatea de Chimie din cadrul „Universității Politehnică“ din București.
Un doctorand trebuie, conform metodologiei, să-și prezinte rezultatele cercetărilor la simpozioane sau conferințe și să publice o serie de articole în publicații de specialitate, lucru ce a făcut și doctoranda Cristina Nechifor cu privire la teza ei despre particule magnetice și ferofluide, ale cărei sinteze le-a prezentat în cadrul Conferinței Române Internaționale de Chimie și Inginerie Chimică ediția XIII-a și în „Revista Națională de Chimie“, numărul din august 2003. Doar că, sub bagheta de coordonator a doamnei Andronescu, doctoranda Cristina Nechifor a prezentat sintezele din teza de doctorat a unui chimist olandez, Gerard Antonie van Ewijk, teză ce a fost susținută de acesta la Universitatea din Utrecht în 2001. Frauda este confirmată de însuși autorul tezei originale care a declarat la compararea tezei plagiate cu teza proprie că „Am citit cele doua teze și găsesc asemănarea dintre ele ca fiind amuzantă. Este fără nici un dubiu cea mai evidentă copiere a unui text pe care am văzut-o până acum“.

Cati condamnă plagiatele. Mai puțin pe cele coordonate de ea

Ecaterina Andronescu a fost întrebată la momentul respectiv despre gravitatea unei astfel de situații și gradul de responsabilitate al coordonatorului care a avizat și îndrumat o lucrare bazată pe plagiat, fără a i se preciza ministrului Educației că este vorba chiar de lucrarea Cristinei Nechifor pe care a coordonat-o însăși domnia sa. „Este un fapt foarte grav. Dar conducătorul lucrării are prima responsabilitate în această poveste. El este în prima linie. El stabilește, împreună cu studentul, titlul tezei, bibliografia pe care trebuie să o parcurgă și ce trebuie să aducă nou“, declara Ecaterina Andronescu. În urma acestui răspuns corect din punct de vedere al eticii profesionale, doamna Andronescu a aflat că este vorba de lucrarea de doctorat coordonată chiar de dânsa și a lăsat la o parte etica profesională și deontologia de fațadă, „scuzând“ plagiatul ca fiind un atac din partea adversarilor săi care vor să îi strice imaginea. „Eu am văzut-o cu ochii mei lucrând la experimente. A lucrat chiar în laboratorul meu, iar eu mă duceam și-i verificam rezultatele“, adăuga Andronescu. Faptul că Ecaterina Andronescu „verifica rezultatele“ plagiate de studentă din lucrarea de doctorat a chimistului olandez, îi oferă responsa­bilitatea majoră în acest caz, pe care indirect și-a asumat-o chiar prin declarația domniei sale. Cristina Nechifor care este autoarea propriu-zisă a plagiatului, oferă și ea scuze nefondate presei, în încercarea de a ieși cu obrazul nepătat din această experiență deloc demnă de un doctorand. „Vă semnalez că întreaga teză, cât și lucrările publicate sunt realizate în condițiile dreptului de autor pe care mi-l revendic și sper că nu-mi va fi încălcat“, spune Cristina Nechifor.

Ce spun legile

?ê?£i pentru că doamna Nechifor a invocat legea drepturilor de autor, drepturi pe care și le „revendică“, amintim ce prevede articolul 7 din legea 8/1996 cu privire la protejarea acestora: „Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creație intelectuală în domeniul literar, artistic sau științific, oricare ar fi modalitatea de creație, modul sau forma de exprimare și independent de valoarea și destinația lor“. Așadar, o primă condiție a însușirii și protejării drepturilor de autor este originalitatea operei. Ideile pot fi însă comune mai multor opere și susținute de mai mulți autori, motiv pentru care legea drepturilor de autor nu protejează ideile ci forma de prezentare a acestora care este specifică personalității autorului. Ce este „taxat“ din punct de vedere legislativ când se analizează drepturile de autor ale unei persoane ce a elaborat o lucrare, este copierea calupurilor de text fără a se preciza sursa originalului și a criteriilor care denotă individualitate precum forma de redactare, exprimarea, sau creativitatea, cu alte cuvinte tot ce a plagiat Cristina Nechifor din teza de doctorat a chimistului olandez.. Conform legii educației însă, publicarea sau diseminarea ideilor, teoriilor și conceptelor, fără autorizația autorului, constituie o abatere de la normele de conduită și este la latitudinea instituției respective sancționarea acesteia. Potrivit Legii 206/2004 „Abaterile de la normele de bună conduită includ: a.plagiatul, b.autoplagiatul, c. includerea în lista de autori a unei publicații științifice a unuia sau mai multor coautori care nu au contribuit semnificativ la publicație ori excluderea unor coautori care au contribuit semnificativ la publicație, d. includerea în lista de autori a unei publicații științifice a unei persoane fără acordul acesteia, e. publicarea sau diseminarea neautorizată de către autori a unor rezultate, ipoteze, teorii ori metode științifice nepublicate.“

Plagiat-95%

Chimistul olandez care a scris lucrarea originală, furată de Cristina Nechifor și Ecaterina Andronescu, a declarat la vremea respectivă că „Ceea ce stă sub semnul întrebării este că în descrierea sintezei ea nu citează nici o altă sursă în afara propriei sale opere, dar descrierea este scrisă de mine în procent de 95 la sută. „Cercetătorilor“ care inventează fără rușine sau copiază rezultatele altora ar trebui să le fie interzis accesul în lumea academică. Nu numai că se pierd bani pe cercetări care nu sunt făcute, dar aceștia afectează credibilitatea cercetării științifice în general“. Plagiatul nu a fost confirmat doar de autorul lucrării originale ci și de experți din lumea academică și din chimie, precum Vasile Pîrvulescu, profesor de chimie la Universitatea București care întărește acuzația și afirmă că este vorba de un caz major de plagiat. „Nu mai este vorba de o fițuică de casă, pentru că e publicată în „Revista de Chimie“„, apreciază profesorul Pîrvulescu. Laurențiu Filipescu, profesor de chimie la Facultatea de Chimie din cadrul Universității Politehnică din București dă detalii despre „acrobația științifică“ realizată sub coordonarea doamnei Andronescu, nelăsând loc de echivoc.“Pentru mascarea plagiatului, în partea experimentală au fost înlocuiți parțial reactanții, iar datele numerice au fost modificate. Autorii produc o adevărată acrobație științifică. Preiau o fotografie și o așază pe orizontală. Dar pe figură apare numărul de ordine inregistrat de calculatorul microscopului original, care este o probă incontestabilă a plagiatului“, spune Filipescu.
           
Cati, din nou la Ministerul Educației, pentru că merită?

Propusă de premierul Victor Ponta ca viitor Ministru al Educației, Ecaterina Andronescu a făcut o serie de declarații cu privire tocmai la problema plagiatului de care este acuzat premierul cât și impactul cazurilor de plagiat asupra sistemului academic românesc. Conform doamnei Andronescu, politica și educația sunt două domenii diferite ce ar trebui separate pentru a nu fi afectați oameni de știință importanți. „Voi respecta legea și voi încerca să separ politica de educație. Nu o să ies din litera legii“, a spus Andronescu. Ecaterina Andronescu și-a exprimat și îngrijorarea cu privire la imaginea mediului academic, atras atât de des în scandaluri de plagiat. „Regret că acest subiect a intervenit într-o bătălie politică. Este o altă lume. Are cu totul alte obiective. Nu cred că prin bătălia politică trebuie să denigrăm mediul academic. (…) Ajungem într-o situație în care mediul academic nu are cum să nu iasă șifonat“, a menționat ministrul desemnat al Educației. Într-adevăr mediul academic este „șifonat“ în conflicte jignitoare de acest gen, dar vorbim mai degrabă de o auto-șifonare și nu de un efect indus de luptele politice care nu fac altceva decât să scoată la suprafață fapte ascunse de dragul aparențelor, „sub preș“. Dacă nu s-ar mai acorda titluri de doctorat pe o muncă „plagiată“ și nu de cercetare și dacă aceste titluri nu ar viza oameni care se vor a fi înalți demnitari ai statului, politicul nu ar avea cum și de ce să intervină în mediul academic. Ceea ce propune doamna Andronescu prin declarația ei este chiar ascunderea greșelilor de etică și dovezile de corupție din sistemul universitar, de dragul păstrării aparențelor și având în vedere povestea plagiatului pe care v-am prezentat-o mai sus, este de înțeles dorința ministrului desemnat al Educației, deși deloc corectă și care nu face deloc onoare societății românești în general și scenei politice și academice în special.
 Andronescu consideră că fiecare teză de doctorat trebuie analizată de oamenii din domeniul respectiv și a menționat că la fel trebuia să se procedeze și în cazul Ponta. La fel s-a procedat și în cazul plagiatului coordonat chiar de doamna Andronescu, caz analizat și incriminat de oameni importanți din mediul academic, profesori de chimie și chiar chimistul olandez Gerard Antonie van Ewjik dar  pare că doamna Andronescu a uitat de cazul Nechifor-Ewjik și vrea, cel puțin declarativ, să fie dreptate și să se respecte legea pe care însă domnia sa nu s-a sfiit să o încalce cu bună știință. Doamna Andronescu sugera verificarea tezei de doctorat plagiate, semnată de Victor Ponta, de către profesori din domeniul Dreptului. „În Drept există aceste documente normative. ?ê?£i teza lui Ponta conține aceste norme de reglementare pe care le-a preluat integral. De aceea, cred că prima instanță care trebuie să dea o explicație este Facultatea de Drept. Eu fac o propunere: să realizăm niște dezbateri publice cu profesori din aceasta zonă“, a continuat ea.
 Dacă „îmbogățim“ scandalul de plagiat de necontestat în care a fost implicată direct doamna Ecaterina Andronescu, cu procesul aflat în desfășurare pe care aceasta îl are cu Agenția Națională de Integritate pe baza acuzațiilor de incompatibilitate, ne întrebăm cum de Ponta nu poate să găsească măcar un ministru fără probleme legale, morale sau penale căruia să îi dea un domeniu prioritar cum este cel al Educației Naționale. Ne mai atrage atenția și faptul că, pentru prima dată, examenul de bacalaureat se desfășoară fără un ministru al Educației, doamna Andronescu fiind propusă la această funcție dar ea nu este încă oficial ministrul Educației.

{flv}2012-07-02andro{/flv}

Irina Popescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.