Acasă Social Institutul Academiei Române a lansat Barometrul Securității Naționale

Institutul Academiei Române a lansat Barometrul Securității Naționale

DISTRIBUIȚI

Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu” (ISPRI) și LARICS (Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică) au lansat astăzi Barometrul Securității Naționale, ediția octombrie 2021.

Moderat de Acad. Victor Voicu, Vicepreședinte al Academiei Române, evenimentul a avut loc în Biblioteca Academiei Române in prezența invitaților: dl. Nicolae Ciucă, Ministrul Apărării Naționale; dl. Constantin Ionescu, Consilier de Stat în cadrul Departamentului Securităţii Naţionale; dl. Dan Dungaciu, Prof. Univ. Dr., Director ISPRI; dl. Darie Cristea, Conf. Univ. Dr., Director CCSL.

Barometrul Securității Naționale, ediția octombrie 2021, a fost realizat în cooperare cu Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii și analizează percepțiile românilor în ceea ce privește pandemia și problemele de securitate națională și globală. 

Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorilor şi nu reflectă neapărat opiniile Departamentului de Stat al S.U.A.

Înregistrarea evenimentului de lansare poate fi urmărită aici.

***

Rezumatul Barometrului Securității Naționale, ediția octombrie 2021. Partea l.

  • Pandemia a accentuat decalajul dintre instituțiile care în mod obișnuit se bucură de foarte mare încredere din partea publicului (Armată, Biserică) și instituțiile politice.
  • Uniunea Europeană și NATO beneficiază în continuare de multă încredere în rândul publicului din România, peste media europeană.
  • Cele mai mari amenințări la adresa UE: criza economică, pandemia, migrația din afara UE, neînțelegerile dintre unele țări membre.
  • Cele mai mari amenințări la adresa României: criza economică, corupția, pandemia, incompetența clasei politice.
  • La Uniunea Europeană românii apreciază în primul rând libertatea de mișcareinvestițiile și oportunitățile de locuri de muncă. La Statele Unite se apreciază mai ales investițiilefaptul că sunt cea mai puternică țară din sistemul internațional și că oferă securitate militară aliaților.
  • Deși părerile privind cum ar trebui să funcționeze pe viitor UE sau despre relația României cu Bruxelles-ul sunt destul de împărțite, românii rămân pro-europeni convinși.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.