Acasă Social Medicamentele scumpe au fost taiate de pe lista gratuitatilor

Medicamentele scumpe au fost taiate de pe lista gratuitatilor

DISTRIBUIȚI

O data cu aprobarea listelor de medicamente gratuite si compensate, precum si a normelor metodologice de prescriere si eliberare a acestora – care, dupa toate probabilitatile, se va intampla in prima sedinta de guvern -, vom asista la noi lovituri sub centura aplicate bolnavilor. Astfel, luni seara, intr-o sedinta inchisa la Ministerul Sanatatii, s-a decis taierea medicamentelor gratuite scumpe, pe care cei mai multi dintre pacienti nu si le pot cumpara singuri. In acelasi spirit de sfidare fata de platitorii contributiei de sanatate, s-a micsorat si procentul de compensare – de la 65 la 50 la suta, iar subventionarea produselor se va face la pretul cel mai mic de pe piata.

Sectiunea B, stearsa dintr-un condei

In proiectul de modificare a Hotararii de Guvern nr. 1417/2002 pentru aprobarea listei de medicamente compensate si gratuite erau vizate urmatoarele aspecte: impartirea listei medicamentelor compensate si gratuite, aflate in vigoare, in doua sectiuni: sectiunea A – care cuprinde medicamentele de baza (medicamentele de optiune terapeutica I) – si sectiunea B – care cuprinde medicamentele disponibile, cu restrictii la prescriere (medicamentele de optiune terapeutica II). Potrivit Ministerului Sanatatii, -medicamentele cuprinse in aceasta a doua sectiune B erau recomandate si prescrise in urmatoarele situatii: prin folosirea medicamentelor din sectiunea A nu se obtine un raspuns terapeutic adecvat, reactiile adverse sunt majore, exista contraindicatii cauzate de o boala asociata, numai medicamentele din aceasta sectiune B reprezinta solutia terapeutica exclusiva; eliminarea medicamentelor cu aceeasi indicatie terapeutica, aflate atat pe lista de compensate, cat si pe lista de gratuitati-.

In urma cu doua zile, intr-o sedinta cu usile inchise, reprezentantii ministerului si ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate au dat solutia cea mai paguboasa pentru bolnavi: taierea gratuitatilor de la sectiunea B. In plina criza a medicamentelor, cu oameni morti pentru ca nu si-au putut asigura tratamentul lunar, functionarii statului obstructioneaza in mod flagrant dreptul la sanatate.

Nu poti trata o populatie bolnava cu medicamente ieftine, a caror eficienta si calitate sunt extrem de discutabile – mai ales in conditiile in care statisticele arata o crestere a imbolnavirii in randul populatiei tinere, care, printr-o medicatie corespunzatoare, poate fi recuperata si reintegrata social. De remarcat ca o buna parte din medicamentele ieftine dau serioase efecte adverse, fapt ce va aduce costuri suplimentare in viitor pentru sistem. Calitatea indoielnica a medicamentelor respective este sustinuta de Ministerul Sanatatii, amanand la nesfarsit obligatia ca toti producatorii sa detina tehnologie GMP.

Cozile de la farmacii nu vor disparea

In perioada urmatoare, tot mai putine farmacii vor elibera medicamente compensate si gratuite. Numarul farmaciilor care vor fi acreditate pentru eliberarea medicamentelor compensate si gratuite va scadea drastic, dupa aparitia normelor metodologice.

Criteriile dupa care vor fi acreditate farmaciile vor fi in functie de programul lor. Dumitru Lupuleasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, critica deciziile luate de CNAS si minister: -Se va reveni la farmaciile comuniste de sector, unde se vor forma cozi imense, iar oamenii se vor calca in picioare pentru medicamente. De fapt, ei ar trebui sa dea mai multi bani, nu sa micsoreze numarul farmaciilor-.

Pe de alta parte, presedintele CNAS, Eugeniu Turlea, a declarat ca nu intelege care este motivul pentru care multe farmacii refuza in continuare sa elibereze medicamente compensate si gratuite, desi le-au fost achitate datoriile acumulate in 2002. -Nu refuza, dar nu am primit inca plafonul, avem retete eliberate din februarie pentru care nu ne-am primit banii. Cei de la Casa au trimis la toate farmaciile un e-mail prin care le propune sa elibereze medicamente compensate sau gratuite, iar banii sa-i primeasca anul viitor-, a precizat Lupuleasa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.