Acasă Social Medicii cer demisia ministrului Bartos

Medicii cer demisia ministrului Bartos

DISTRIBUIȚI

Ultimele reglementari sanitare stabilesc taxele pe care populatia le va plati atunci cand merge la medic, in plus fata de contributia la asigurarile de sanatate. -Camera Federativa a Medicilor cere demisia ministrului sanatatii, Daniela Bartos, si a presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, pentru intentia acestora de a obliga populatia la noi taxe in afara contributiei la asigurarile de sanatate.

Astfel, consultatia la specialist ar urma sa coste 30.000 de lei, la medicul primar – 60.000 de lei, iar, daca doctorul vine acasa, bolnavul suporta o coplata de 50.000 de lei. Coplata reprezinta un nou bir pe umerii asiguratilor, cei mai afectati fiind pensionarii, care merg lunar la cel putin trei medici, a declarat Dan Peretianu, presedintele CFMR.

Eugeniu Turlea, presedintele CNAS, a declarat ca -ar putea exista niste bani pe care populatia sa-i dea din buzunar-, dar numai in cazul in care solicita nejustificat Salvarea sau medicul, cand solicita investigatii foarte scumpe, precum si in cazul in care solicita internare si nu au trimitere de la medic pentru asa ceva.

Asa cum deja ne-a obisnuit, ministrul sanatatii sustine afirmatiile lui Turlea: -In noile norme nu va fi introdus sistemul coplata a serviciilor in medicina primara si ambulatoriu, aceasta fiind o propunere la care s-a renuntat. A ramas doar propunerea ca, in spitalele ale caror consilii de administratie isi dau acordul, sa existe posibilitatea unei coplati in valoare de 50.000 pana la 100.000 de lei, bani care sa ramana la unitatea sanitara respectiva pentru finantarea propriei activitati.

Aceleasi norme modifica din nou sistemul de compensare anuntat de CNAS la inceputul anului 2003, respectiv cel pe doua niveluri (50 si 65% din valoarea din raft a medicamentului). Compensarea medicamentelor va fi de 65% din pretul de raft al acestora.

Discutiile privind elaborarea normelor la contractul-cadru nu sunt inca incheiate, ultima intalnire intre reprezentantii MSF, CNAS si Colegiul Medicilor va definitiva modalitatea de acordare a asistentei medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.