Acasă În Lume Adunare publica gigant pentru a alege proiectul Zonei Zero

Adunare publica gigant pentru a alege proiectul Zonei Zero

DISTRIBUIȚI

Sunt trei intrebari, simple si seci: -Iti place acest proiect?-, -Cum l-ai imbunatati?- si -Ce comentarii ai de facut?-. De mai multe saptamani este de ajuns un clic pentru a participa, prin intermediul Internetului, la cel mai amplu sondaj propus vreodata newyorkezilor. Sase milioane de persoane au vizitat deja site-ul Internet al Lower Manhattan Development Corporation, agentia publica ce se ocupa de reconstructia Zonei Zero, distrusa de atentatele de la 11 septembrie. Cu un singur clic, pe acest site Internet sau pe altele legate de aceeasi tema, iti poti face auzita vocea virtuala si poti comenta cele noua proiecte de reconstructie lansate in decembrie. Si pentru a le vedea mai bine, poti merge la Winter Garden, acolo unde sunt expuse cele noua minimodele realizate de sapte echipe celebre de arhitecti din mai multe colturi ale lumii. Sunt deja 70.000 de persoane care au vizitat deja Winter Garden. Daca va fi proiectul lui Daniel Libeskind, -Gradinile lumii-, sau -Memorialul Cerului-, al echipei de la United Arhitects, sau -Orasul Vertical-, al celor de la Team Som, sau unul dintre celelalte sase proiecte prezentate, vom afla abia in februarie.

Pana la decizia finala, autoritatile newyorkeze au decis sa organizeze un adevarat spectacol, o dezbatere publica televizata, o adunare populara gigant, asa cum orasul nu a mai cunoscut pana acum, pentru a discuta, a comenta sau contesta cele noua proiecte arhitecturale, pentru a face propuneri cu privire la locul unde sa fie amplasat memorialul, spatiile verzi sau piata. S-a intamplat luni seara si ieri seara, in timp real, gratie supertehnologiilor secolului XXI. Concret, in aula Pace University din New York, mii de persoane au putut participa la aceasta dezbatere publica. In intregul oras au fost amplasate ecrane uriase si megafoane cu ajutorul carora pe strazile New-York-ului se puteau urmari, in direct, dezbaterile de la Pace University. Totul a fost transmis in direct la televiziune. Asadar, pentru a renaste din propria cenusa si a-si onora victimele, New-York-ul a ales instrumentul democratiei directe.

Reconstructia, o afacere

In realitate insa, sunt oportune cateva precizari. Decizia finala nu va fi la indemana newyorkezilor adunati in piata, ci la latitudinea patronilor agentiei de reconstructie: guvernatorul statului New York, George Pataki, si colegul sau din New Jersey, James McGreevey, birocratii care controleaza agentia proprietara a terenului. Este o lupta a intereselor de care nu sunt straine nici companiile de asigurari, nici asociatiile comerciantilor, nici corporatiile care aveau sediul central in inima districtului financiar. Orasul, prin intermediul primarului sau, Michael Bloomberg, face eforturi pentru a-si face auzita cu adevarat vocea, pentru ca el nu este prezent in Consiliul de Administratie al Lower Manhattan Development Corporation.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.