Acasă Social Medicii români refuză să facă gărzi plătite la nivelul salariului din 2009....

Medicii români refuză să facă gărzi plătite la nivelul salariului din 2009. Guvernul tace

DISTRIBUIȚI

Dacă deschizi paginile de facebook ale premierului și ale ministrului de Justiție te întâmpină din spatele fotografiilor de profil impresionantul „Brâncuși e al meu”. Corect ar fi fost să existe și completarea „medicii, nu!”. „Cumințenia pământului” nu poate fi scoasă din țară nici vândută, nici nevândută, fiind „de patrimoniu”, medicii însă pot fi scoși cu salarii de câteva ori mai mari, oferite de spitalele occidentale. Cu toate acestea, guvernul Cioloș nu s-a gândit să încerce un sistem de donații pentru sistemul sanitar, ci unul pentru cumpărarea operei lui Brâncuși: să pună guvernul jumătate din banii necesari măririi substanțiale a salariilor medicilor și populația diferența, cu mențiunea că la medic, bolnavul în loc să ducă „kent-ul”, să ducă o copie de pe donația făcută sistemului sanitar. Medicii nu ar mai fi umiliți, iar pacienții s-ar întrece în sala de așteptare: „tu cât ai donat?”
Dar, așa cum ne-au obișnuit, politicienii noștri se tratează în străinătate iar pentru restul românilor, vizita la spital e aproape o selecție naturală: reziști, bine! Nu? Asta e!
Degeaba dă Colegiul Medicilor din București comunicate care ar trebui să pună pe jar guvernanții. Nici că le pasă! Astăzi Colegiul Medicilor din Municipiul București a anunțat că „activitatea spitalelor riscă să fie blocată, ca urmare a nerezolvării problemei gărzilor.” Asta după ce medicii Spitalului Universitar din București au anunțat că au decis să nu semneze contractul pentru gărzile suplimentare, în forma actuală. Hotărârea a fost luată în Consiliul Medical întrunit pe 5 august, 2016.
„Nu ştim în ce secţii şi cum se va asigura serviciul de gardă de luni încolo. Până luni vă promitem că nu sunt probleme. După care situaţia devine uşor impredictibilă pentru că nu pot să îşi desfăşoare garda în condiţiile în care nu au semnat contractul de gărzi şi o mare parte încă nu şi l-au semnat. Ca să acoperim la plafon maximal tarifele pe ora de gardă stipulate în OUG şi în circulara ministrului care a fost remisă săptămâna trecută ne-ar trebui cam un milion de lei pe lună după estimările, după calculele noastre”, a declarat doctorul Dragoş Daviţoiu, managerul unităţii sanitare, pentru digi24.ro.

Actualele reglementări în relația medicilor cu angajatorii (spitalele) sunt imprecis formulate.

Este vorba despre o Circulară semnată de Ministrul Sănătății dar elaborată de către funcţionarii Ministerului Muncii. Circulara conține o formulare imbecilă (ca multe prevederi din legislația românească).
Art.3 (1) al Capitolului III din anexa II din legea 284/2010 indicat şi în circulară este lipsit de ambiguităţi:
”Personalul sanitar cu pregătire superioară care efectuează gărzi pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază se salarizează cu tariful orar aferent salariului de bază.”
Circulara vorbește însă despre ”salariul de bază aferent anului 2009, adus la nivelul maxim din unitatea respectivă.”

Acum să ne punem în locul managerului de spital care trebuie să plătească ora de gardă: legea nu spune din ce an să ia salariul dar vine un conțopist dintr-un minister și adaugă el la o lege din 2010 stabilind că e vorba de salariul din 2009 adus la nivelul maxim din unitatea respectivă, fără să precizeze, probabil imbecil fiind și nu rău intenționat, dacă nivelul maxim este cel de acum (așa cum ar vrea medicii) sau cel din 2009 așa cum au înțeles unii manageri de spitale care nu vor să-și riște libertatea chiar dacă le demisionează toți medicii ACUM.

De înțeles sunt toți: autorul Circularei că e stupid, managerii de spitale că le e frică, medicii că nimeni nu vrea să fie sclav. Cine nu sunt de înțeles sunt premierul, ministrul Justiției și al Sănătății. Cum e posibil ca un manager de spital(cum e cel din Caransebeș) să plătească la nivelul din 2016 conform legii iar majoritatea să plătească la nivelul din 2009 așa cum spune Circulara însușită de Vlad Voiculescu?

„A trata puţinii medici rămaşi în ţară cu indiferenţă înseamnă a risca să-i pierdem. Aşteptările privind încetarea de la sine a protestului, pe care le dovedeşte tăcerea Guvernului, se dovedesc eronate, protestul tinzând să crească în amploare”, se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.

Așteptăm ca mâine să iasă premierul Cioloș să anunțe că cel care a întocmit Circulara este demis și că plata se va face la nivelul actual al salariului așa cum este drept. Să nu uite Cioloș că el a venit premier după o tragedie națională. Dacă medicii refuză să facă gărzi (fără a declanșa vreo grevă) și mor oameni va fi o nouă tragedie națională. Și medicii nici măcar nu vor fi putea trași la răspundere pentru că ei își îndeplinesc norma contractuală legală, gărzile trebuind efectuate în baza unui contract suplimentar pe care aceștia refuză să-l semneze. Asta problemă de rezolvat, nu dacă se trag salve la înmormântarea soției unui rege care a renunțat singur și la titlu și la nume.

UPDATE ORA 18.00 Decizie de ultimă oră a MS privind plata gărzilor

CITEȘTE ȘI Pentru a-l înnobila pe Duda, Regele Mihai a recunoscut numele „al României” și pentru Prințul Paul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.