Acasă Social Ministerul Sănătății forțează politic autorizarea Spitalului Sfânta Maria pentru transplantul de plămâni

Ministerul Sănătății forțează politic autorizarea Spitalului Sfânta Maria pentru transplantul de plămâni

DISTRIBUIȚI

Ministerul Sănătății efectuează miercuri dimineața o anchetă la Spitalul Sfânta Maria din București. O echipă de la Agentia Națională de Transplant alături de una de la Direcția de Sănătate Publică au fost trimise pentru a evalua Centrul Național de Transplant. DSP verifică dacă spitalul poate efectua transplanturi de plămâni.

Purtătorul de cuvânt al Societății Române de Pneumlogie, Conf. Univ. Dr. Cristian Oancea și Coordonatorul grupului  de lucru pentru Transplant Pulmonar, Prof. Univ. Dr. Ioan Cordoș au comunicat ferm că în România nu există posibilitatea realizării unui transplant de plămâni pentru că nu avem medici specializați pe acest domeniu iar „dotările corespunzătoare pentru aceasta echipă multidisciplinară, laboratoarele și dotările aferente – NU EXISTĂ ÎN ACEST MOMENT ÎN ROMÂNIA”.

Să vedem ce sunt puse doamnele de la DSP să scrie. Acum patru zile, Firea l-a chemat la ordine pe Bodog să-l certe că a recunoscut că nu se poate face transplant în România. Fostul ministru Vlad Voiculescu a anunțat că o va da în judecată iar Firea a bravat infantil că se bucură.

Astăzi Bodog și Firea s-au întâlnit iar. „Am dispus ca Agenţia Naţională de Transplant să efectueze un control la spitalul Sfânta Maria în vederea evaluării situaţiei la momentul de faţă pentru a putea să ia o decizie în cunoştinţă de cauză şi îmi vor da un raport. La Sfânta Maria nu vorbesc de o reacreditare. Direcţia medicală a spitalelor din Bucureşti mi-a făcut o solicitare de a verifica exact condiţiile existente la momentul de faţă în vederea includerii sau nu în programul de transplant. În funcţie de raportul ANT, dacă va fi cazul, voi trimite şi corpul de control. Se vor verifica toate standardele pe care trebuie să le îndeplinească o clinică în vederea transplantului. Dânşii au o grilă de evaluare care cuprinde absolut tot, dotare, curcuite, specialişti. Acea acreditare s-a dat în urmă cu un an, ştim că acolo nu s-a făcut niciun transplant, nicio modificare, iar eu, ca ministru, am dispus o verificare a condiţiilor”.

Acțiunea MS vine după ce spitalul AKH a anunțat că nu mai primește români.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.