Acasă Social Noi pachete de servicii medicale și listă de medicamente compensate pentru 2014

Noi pachete de servicii medicale și listă de medicamente compensate pentru 2014

DISTRIBUIȚI

Noile pachete de servicii medicale, unul pentru neasigurați și unul pentru asigurați, intră în vigoare anul acesta, alături de o listă actualizată de medicamente compensate, precum și de noi reglementări în domeniul sanitar, privind malpraxisul, rezidențiatul și salarizarea medicilor.
Anul 2014 este pentru sistemul sanitar unul al schimbării, în care românii trebuie să învețe să mergă la medic măcar odatã la trei ani până la 39 de ani, chiar dacă nu au probleme de sănătate, dar și cum trebuie să consulte doctorul când sunt bolnavi. Tot din 2014, după șase ani, vor fi introduse tratamente noi pentru cancer, inimă, diabet, boli reumatismale și chiar pentru maladiile rare. Anul care a început va aduce noi reglementări pentru malpraxis, pentru rezidențiat, pentru spitale și în ceea ce privește salarizarea medicilor, care ar urma să se facă în funcție de performanță.
Pentru prima dată, sistemul va avea o Strategie Națională de Sănătate (2014 – 2020) care va aduce bani europeni pentru construcția unor spitale regionale, pentru reabilitarea unor unități neperformante, dar și pentru prevenție și întărirea medicinei de ambulatoriu.
Ministerul Sănătății a elaborat proiectele pentru cele două pachete de servicii medicale, ce vor fi lansate probabil în luna martie. Pentru cetățenii neasigurați, noul pachet minimal include asistență medicală de urgență, planning familial, monitorizare gravide și lehuze, precum și consultații pentru cazuri acute. La capitolul servicii în asistența medicală ambulatorie, pachetul minimal include: servicii medicale pentru cazurile medicale acute, supraveghere și depistare de boli cu potențial endemo-epidemic și consultații de monitorizare a evoluției sarcinii la risc și lehuziei. În privința serviciilor în spitale, proiectul pachetului minimal prevede ca, în situația în care pacientul nu poate dovedi calitatea de asigurat, cu excepția unităților, compartimentelor de primiri urgență și a altor structuri de primiri urgențe (camere de gardă acolo unde nu există UPU/CPU) unde calitatea de asigurat nu trebuie dovedită, unitățile acordă servicii pentru cazurile medicale de urgență, având obligația să evalueze situația medicală a pacientului și să îl externeze dacă serviciile medicale de urgență nu se mai justifică. "La solicitarea pacientului, se poate continua internarea, cu suportarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale spitalicești de către acesta", se mai arată în proiectul pachetului minimal. Ministrul Sănătății a explicat că serviciile spitalicești pentru cetățenii neasigurați vor include servicii medicale pentru toate cazurile de urgență, dar și pentru bolile cu potențial endemo-epidemic. Noul pachet de bază, pentru cetățenii asigurați, prevede o singură consultație preventivă la trei ani, făcută de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice între 18 și 39 de ani, și cel mult două consultații în trei luni în cazul pacienților "cu risc normal" care au o problemă nouă sau acută de sănătate. Totodată, noul pachet de bază, cuprinde: servicii medicale de urgență; servicii de prevenție – numărul și tipul consultanțiilor/ analizelor de evaluare a riscului, urmărirea periodică a persoanelor cu risc de îmbolnăvire; medicina de familie – număr de consultații, creșterea numărului de servicii care pot fi acordate de medicii de familie; servicii în ambulatoriul de specialitate – consultații (numărul și frecvența pe specialități), servicii paraclinice (laborator – tipuri de analize), imagistică (numărul și frecvența); servicii de spitalizare (translatare din internarea continuă spre ambulatoriul de specialitate și internarea de zi); îngrijiri medicale la domiciliu și îngrijiri paliative la domiciliu; medicamente cu și fără contribuție personală în tratamentul ambulatoriu, precum și materiale sanitare specifice pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluși în unele programe naționale de sănătate cu scop curativ.
În categoria serviciilor medicale esențiale – altele decât cele pentru cazurile de urgență medico-chirurgicală -, consultațiile preventive pentru cei în vârstă de până la 18 ani se vor acorda astfel: la externarea din maternitate și la 1 lună – la domiciliul copilului; la 2, 4, 6, 9, 12,15,18, 24, 36 luni și o dată pe an de la 4 la 18 ani. Pentru supravegherea gravidei cu risc scăzut, este recomandat un număr de 8 vizite prenatale "de rutină".
Tot din 2014, pacineții români vor beneficia de medicamente compensate noi, cuprinse într-o listă care ar putea intra în vigoare odată cu pachetul serviciilor de bază. Lista cuprinde 130 de molecule noi destinate tratamentelor pentru cancer (inclusiv leucemii), diabet, boli reumatice, hepatite virale, prevenirea accidentelor vasculare (anticoagulante), insuficiență cardiacă cronică, boli rare, Parkinson, epilepsie, osteoporoză, tratamente post-transplant (în cazul respingerii grefei) și episoade depresive majore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.