Acasă Social Noua lege a pensiilor militare de stat

Noua lege a pensiilor militare de stat

DISTRIBUIȚI

Pensiile militarilor vor fi calculate in functie de solda bruta lunara din ultima luna de activitate, conform noii Legi a pensiilor militare de stat.

Noua lege include in categoria pensiilor de serviciu, pe langa pensia pentru limita de varsta, pensia anticipata si pensia anticipata partial.

Varsta standard de pensionare este 55 de ani, atat la barbati, cat si la femei, daca au realizat o vechime minima in serviciu de 30 de ani barbatii si 25 de ani femeile, din care sa fi lucrat efectiv ca militar 15 ani barbatii si 10 ani femeile. Pentru cadrele militare din aceasta categorie, pensia de serviciu se determina in proportie de 60% din baza de calcul, daca si-au desfasurat activitatea in conditii normale. Cei care au o vechime in munca mai mare decat cea minima beneficiaza, pentru fiecare an in plus, de un spor 2% din baza de calcul folosita la stabilirea pensiei.

Pensiile anticipate si anticipate partial se acorda pentru cadrele militare care au o anumita vechime, au implinit limita de varsta in grad sau au trecut in rezerva sau retragere in urma reorganizarii unor unitati sau a reducerii unor functii.

Un element nou introdus in lege este modul de calculare a pensiilor de invaliditate. Acesta se bazeaza pe prezumtia ca, daca n-ar fi intervenit invaliditatea, militarul si-ar fi continuat activitatea pana la varsta legala de pensionare.

Suma primita de cei pensionati pana acum se va recalcula, pornind de la solda lunara bruta, in vigoare la data aplicarii acestei legi, corespunzatoare ultimului grad avut in activitate. Recalcularea nu se va face imediat, ci doar dupa adoptarea de catre Guvern a unei hotarari privind metodologia de calcul.

Pensiile militare se vor actualiza de cate ori se majoreaza solda de grad sau solda functiei maxime pentru militarii activi. In cursul executiei bugetului de stat, pensiile se majoreaza cu rata inflatiei, daca a avut loc o crestere a acesteia cu cel putin 10% fata de ultima luna cand s-au corectat pensiile.

Legea pensiilor militare de stat a fost promulgata de presedintele Iliescu la sfarsitul saptamanii trecute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.