Acasă Social O persoană din zece suferă de sindromul ”capului care explodează”!

O persoană din zece suferă de sindromul ”capului care explodează”!

Persoanele care suferă de sindromul capului care explodează (EHS – exploding head syndrome) aud zgomote puternice atunci când sunt gata să adoarmă sau atunci când se trezesc din somn. Zgomotele pot semăna cu cele produse de explozii sau focuri de artificii, de uşi trântite sau împuşcături, cu un vuiet puternic, ţipete, tunete sau trăsnete; apar brusc şi durează câteva secunde.

Înainte de a auzi sunetele, 10 la sută dintre persoanele afectate pot prezenta şi unele simptome vizuale, de pildă, văd fulgere sau explozii de lumină. Acestea amintesc de cele prezente în timpul „aurei” care precede uneori crizele de migrenă, dar, spre deosebire de migrenă, aceste imagini luminoase durează foarte puţin, de obicei este vorba despre o singură fulgerare luminoasă, explică dr. Nicholas Silver, neurolog la Walton Centre NHS Foundation, din Liverpool, conform descopera.ro. EHS poate provoca, de asemenea, o uşoară durere de cap şi o senzaţie de căldură, precum şi o „zvâcnire” a membrelor. Unele persoane au un singur asemenea „atac” în toată existenţa lor, altele au asemenea crize de până la șapte ori pe noapte. Uneori crizele apar timp de câteva săptămâni sau luni şi apoi dispar, alteori apar aproape zilnic, timp de ani de zile. Deşi nu este o boală gravă în sine, EHS poate provoca tulburări serioase: probleme de somn, tahicardie temporară (creşterea ritmului cardiac) şi palpitaţii. Pe termen lung, poate determina atacuri de panică, anxietate şi depresie, deoarece adesea pacienţii se sperie şi interpretează simptomele drept semne ale unor probleme mai grave, cum ar fi un atac vascular cerebral.

Unii pacienţi ajung să evite somnul, ceea ce afectează serios sănătatea pe termen lung. Se credea că acest sindrom este foarte rar, dar un studiu publicat recent în jurnalul Sleep Medicine Reviews sugerează că EHS poate afecta aproximativ o persoană din zece, la un moment dat în cursul vieţii. Cauzele sale nu sunt bine cunoscute. Una dintre teorii este că EHS s-ar datora unor probleme ale urechii, ce modifică presiunea aerului în urechea medie, creând falsa senzaţie a unor sunete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.