Acasă Social Oferta universitara tine pasul cu cererea

Oferta universitara tine pasul cu cererea

DISTRIBUIȚI

Absolventii claselor a XII-a pot candida, in vara si toamna acestui an, pe cele 61.000 de locuri bugetate scoase la concurs de catre universitatile din tara. Numarul de locuri este egal cu cel de anul trecut, numai dinamica acordarii unui numar de locuri unor specializari este diferita.

Au fost insa unele voci care, saptamana trecuta, in cadrul Consiliului National al Rectorilor, intrunit la Timisoara, au acuzat Ministerul Educatiei si Cercetarii de alocarea unui numar nejustificat de mare de locuri la Universitatea Politehnica din Bucuresti, in timp ce la Cluj, locurile alocate au fost mult mai mici ca numar decat solicitarile. In momentul de fata, situatia este rezolvata, marea majoritate a rectorilor fiind relativ multumita cu numarul de locuri aprobate.

Pe centre universitare, situatia se prezinta astfel: Bucuresti se detaseaza clar, cu peste 17.000 de locuri, urmat de Cluj-Napoca, cu 7.957, Iasi – cu 7.400, si Timisoara, cu 5.900 de locuri.

Pitesti a primit 925 de locuri, la fel ca in anul precedent, si Targoviste – 800 de locuri, fata de 860 anul trecut.

Peste 17.000 de locuri, de la buget, in facultati pentru Capitala

Universitatea Bucuresti va scoate la concurs in jur de 6.600 de locuri bugetate, Universitatea Politehnica – aproximativ 5.000, Academia de Studii Economice – 3.025, Academia Nationala de Muzica – 780, Institutul de Arhitectura – 305 (cu 25% mai mult ca anul trecut), Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative – 245, Academia de Educatie Fizica si Sport – 190 si Academia de Arta Teatrala si Cinematografica – 118 (cu 30% mai mult ca anul trecut).

Institutiilor de invatamant superior li s-a aprobat un numar de locuri cu taxe mai mic decat anul trecut. Intr-un clasament neoficial pe universitati conduce detasat Academia de Studii Economice, cu 7.200 de locuri cu taxa aprobate.

Universitatea Bucuresti va putea scoate la concurs 3.500 de locuri cu taxa, cu cateva sute mai mult ca anul trecut, si Politehnica – 1.450 de locuri. Pentru Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative – 245.

**Am cautat ca, in cazul Stiintelor economice si al Dreptului, sa mentinem sau sa scadem numarul de locuri la concurs. Am fost de acord cu unele cresteri semnificative in cazul unor domenii ca inginerie economica si management**, a precizat Ioan Ianos, directorul Directiei Generale pentru Invatamant Superior din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii.

Viitorii economisti au de unde alege

Cei care doresc sa urmeze o facultate din cadrul ASE pot opta pentru cele 3.025 de locuri de la buget si 5.655 de locuri cu taxa. La zi, vor fi scoase la concurs 2.570 de locuri bugetate la facultati si 455, la colegii. De asemenea, ASE mai scoate la concurs si un numar considerabil de locuri cu taxa: 210 la facultati, 445 la colegii si 5.000 pentru Invatamantul Deschis la Distanta.

Inscrierile se fac intre 13 si 18 iulie, proba de concurs urmand sa fie sustinuta intre 22 si 25 iulie, rezultatele fiind afisate pe 27 iulie. Taxa de inscriere este de 600.000 de lei la toate facultatile si de 300.000 lei pentru colegii si Invatamantul Deschis la Distanta.

Specializarile noi au fost favorizate

Universitatea Bucuresti este una dintre putinele institutii de invatamant superior din Romania care va scoate la concurs un numar de locuri mai mare decat anul trecut. Prin hotarare de Guvern, a fost aprobate pentru UB 4.600 de locuri de la buget si 3.500 cu taxa, in acestea fiind incluse si cele pentru Invatamantul Deschis la Distanta.

Potrivit rectorului Universitatii Bucuresti, prof. dr. Ioan Mihailescu, numarul locurilor care vor fi scoase la concurs a crescut in cazul acelor domenii care sunt la inceput, cum este, de exemplu, tehnologia informatiei si comunicarii.

Desi, per total, numarul locurilor a crescut, nu acelasi lucru s-a intamplat la fiecare facultate in parte.

**Cand am propus cifra de scolarizare, am luat in consideratie si numarul candidatilor din anii precedenti. In domeniile in care am simtit ca sunt deja prea multi absolventi in domeniu – cum ar fi Dreptul -, am mentinut cifra de scolarizare**, a precizat Mihailescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.