Acasă Social Pacienţi cronici au dat în judecată statul, pentru neactualizarea listei de medicamente...

Pacienţi cronici au dat în judecată statul, pentru neactualizarea listei de medicamente compensate

DISTRIBUIȚI

Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) a dat în judecată statul român, în trei dosare diferite, pentru nerespectarea dreptului pacienţilor la Sănătate, garantat prin Constituţie, prin faptul că nu a reactualizat timp de ani de zile lista medicamentelor compensate.

APCR a anunţat, vineri, că a demarat trei procese împotriva statului român, respectiv declanşarea procedurii de infringement pentru încălcarea Directivei 89/105 care prevede ca statele europene să soluţioneze cererile de introducere a unor terapii pe listele de medicamente compensate şi gratuite în maxim 180 de zile, demararea unei acţiuni în instanţă pentru obligarea Guvernului, Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să actualizeze lista medicamentelor compensate şi demararea unei ordonanţe preşedinţiale prin care şapte pacienţi care suferă de boli cronice, membri ai APCR, solicită autorităţilor să le pună la dispoziţie tratamentul inovator prescris de medic care este esenţial pentru supravieţuirea lor şi care nu are alternativă pe lista deja existentă a medicamentelor gratuite şi compensate. „Au trecut şase ani, peste 2.000 de zile de când ne luptăm cu bolile noastre şi pierdem război după război pentru că nu ne putem trata cu acele medicamente care ne-ar oferi şanse reale la viaţă. Sunt şase ani de când discutăm cu autorităţile, de când tragem semnale de alarmă şi tot atâţia ani de când autorităţile au ales să ne ignore. De data aceasta sunt obligate de instanţă să-şi îndrepte atenţia către noi şi să ne răspundă solicitărilor noastre de a avea acces la medicamente de ultimă generaţie”, a declarat preşedintele APCR, Cezar Irimia. Preşedintele APCR a precizat că Bulgaria şi-a reactualizat lista de medicamente compensate de patru ori în doi ani, iar România nu a făcut-o niciodată timp de şase ani. „Pacienţii care ar fi avut o şansă reală la viaţă au murit din această cauză.Ne vedem amăgiţi şi păcăliţi. (…) Nu mai tolerăm niciun derapaj. Chiar dacă Uniunea Europeană impune reguli în sistemul de sănătate, România le încalcă”, a mai spus Irimia.

Avocatul APCR, Dan Cimpoeru, a precizat că este pentru prima oară când pacienţii români iau acţiune la un asemenea nivel împotriva statului român şi, chiar şi aşa, aceştia vor mai avea de aşteptat până când problema accesului la tratament va fi soluţionată. Cimpoieru a explicat că există Directiva 89, care obligă statele ca într-un termen maxim de 180 de zile să stabilească dacă vor include sau nu un anume medicament nou, molecule, iar dacă decide să nu includă acea moleculă pe lista de compensate, trebuie să motiveze această hotărâre. „Ei bine, acest termen este cu caracter imperativ şi acest lucru rezultă din decizia Curţii de Justiţiei a Uniunii Europene, care a stabilit clar acest lucru. În România, din 2008 până în preznt, această listă a fost actualizată de-a lungul timpului foarte punctual: doar 34 de molecule noi incluse pe aceste liste. În prezent există în jur de 140 de medicamente care au fost avizate de comisiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii, au trecut cele 180 de zile, dar nu s-a luat nicio decizie. Ultima «decizie» este că se amână discuţia acestei liste de medicamente compensate până în toamana acestui an. În opinia noastră, România, prin autorităţile sale, a încălcat această directivă”, a spus avocatul. Cimpoeru a adăugat că CE va emite un punct de vedere oficial şi, dacă se va considera că există indicii că s-a încălcat această directivă, va fi sesizată Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

 

În ce priveşte componenta naţională, avocatul a precizat că a iniţiat o acţiune în contencios administrativ, pentru ca Guvernul, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să fie obligate să actualizeze această listă. „Există şi un al doilea palier, ordonanţa preşedinţială, prin care persoanele fizice, adică şapte pacienţi reclamanţi, solicită instanţei să pronunţe o ordonanţă preşedinţială oprin care să oblige Guvernul să asigure acest tratament cu molecule noi. E greu de estimat cât va dura, dar estimez că din partea CE vom avea o poziţie oficială în două-trei luni. În ce priveşte ordonanţa preşedinţială, teoretic, ar trebui ca într-o lună, maxim două să avem o soluţie. Litigiul în contencios e greu de estimat”, a mai spus Dan Cimpoeru. Avocatul a mai atras atenţia asupra faptului că România, începând din 12 mai, nu mai are niciun act normativ naţional de aplicare a Directivei europene 89. El a mai spus că dacă CJUE va condamna România, atunci sunt aşteptate sancţiuni şi obligativitatea de a respecta acea directivă. Avocatul APCR a menţionat şi că ţări precum Franţa sau Austria au fost în această situaţie, însă nu s-a ajuns la o decizie finală, pentru că s-a intrat în normal în timpul procesului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.