Acasă Social CNAS spune că a inițiat OUG astfel încât și medicii de familie...

CNAS spune că a inițiat OUG astfel încât și medicii de familie să primească stimulentul COVID. Indolentul Tătaru nu a făcut nimic jumătate de an

DISTRIBUIȚI

În luna iunie, parlamentarii au modificat OUG 43/2020 anunțând că acum și medicii de familie vor primi stimulentul COVID de 2500 de RON pentru fiecare din lunile stării de urgență. Așa că, citând într-o notă explicativă art.653, alin.(1) lit.a) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, unde se definește „personalul medical” ca fiind „medicul, medicul stomatolog, farmacistul, asistentul medical și moașa care acordă servicii medicale.” care este supus aceluiași risc de infectare cu COVID 19, parlamentarii au crezut că au introdus într-un articol de lege și medicii de familie ca făcând parte din personalul medical, medico-sanitar și auxiliar sanitar din cabinetele medicilor de familie, ca beneficiari ai stimulentului de risc.

Intenția parlamentarilor a fost bună însă efectul a fost zero pentru medicii de familie, pentru că patru aliniate mai jos, același articol stabilește că lista personalului care beneficiază de stimulent de risc se stabilește prin decizie a conducătorului unității angajatoare, iar medicii de familie nu mai sunt angajați de multă vreme, ci își desfășoară activitatea în cadrul cabinetelor medicale individuale.

Așa se face că recent, casele de sănătate județene au cerut medicilor de familie să trimită „lista cuprinzând personalul beneficiar al stimulentului care are calitatea de salariat”, astfel medicii de familie, rămânând iar păcăliți.
Pe timpul pandemiei, ministerul nu le-a acordat medicilor de familie niciun fel de echipament de protecție, ei fiind obligați să-și cumpere singuri combinezoane, măști, viziere, dezinfectant în cantități mari, fiind primii care intră în contact cu pacienții posibil infectați. Și deși mulți dintre medicii de familie așteptau acești 5.000 de lei pentru a mai compensa cheltuiala cu echipamentele, nu i-au primit nici luna aceasta.

Am întrebat Casa Națională de Sănătate despre această situație și cu promptitudine ni s-a răspuns că OUG-ul de corectare este pe circuit la avizat dar acum fiind guvern interimar nu a putut fi emisă. Vă prezentăm integral răspunsul CNAS:

„Prin reglementarea care face obiectul art. 8 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2020 au fost stabilite o serie de măsuri de sprijin, luate ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență, printre care și acordarea unui stimulent de risc pentru anumite categorii de personal din sistemul de sănătate, care se suportă din fondul de salarii al unității angajatoare, prin transferuri din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) sau, după caz, de la bugetul de stat.
Prin Legea nr. 82/2020, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2020 a fost aprobată cu modificări și completări, fiind introdusă, la lit. f^1) a art. 8 alin. (1), o nouă categorie de beneficiari ai stimulentului de risc. În raport cu preambulul art. 8 alin. (1) al OUG nr. 43/2020, pentru această nouă categorie de persoane beneficiare, stimulentul de risc urmează să se suporte din fondul de salarii al unității angajatoare, prin transferuri din bugetul FNUASS, respectiv personalul medical, medico-sanitar și auxiliar sanitar din cabinetele medicilor de familie, laboratoarele de analize medicale, laboratoarele de imagistică medicală, ambulatoriile de specialitate, farmaciile comunitare, cabinetele stomatologice, furnizorii de servicii medicale aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate, care au activat în timpul stării de urgență și care au avut în evidență sau sub tratament pacienți suspecți sau confirmați cu COVID-19, ori dacă personalul respectiv a fost confirmat cu COVID-19 în urma activității desfășurate.
Pentru a asigura punerea în aplicare a prevederilor art. 8 alin. (1) lit. f^1) din OUG nr. 43/2020, la alin. (5) al aceluiași articol, legiuitorul a reglementat expres și limitativ faptul că lista personalului care beneficiază de stimulent de risc se stabilește prin decizie a conducătorului unității angajatoare, pentru activitatea desfășurată în cadrul unității, inclusiv pentru activitatea desfășurată în condițiile legii într-un alt loc de muncă decât cel prevăzut în contractul individual de muncă. Conducătorul unității angajatoare este responsabil pentru desemnarea personalului implicat.
Cu privire la prevederile legale anterior menționate, precizăm că în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate principala formă de organizare a unui cabinet medical este definită prin Ordonanța Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea și funcționarea cabinetelor medicale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, astfel că majoritatea medicilor de familie sau specialiști nu sunt salariați (în baza unui contract individual de muncă încheiat cu o unitate angajatoare), întrucât aceștia sunt reprezentanții propriilor cabinete medicale, iar veniturile acestora sunt, de fapt, veniturile cabinetului medical.
În consecință, cu toate că intenția legiuitorului (Parlamentul României) a fost ca personalul medical, medico-sanitar și auxiliar sanitar din cabinetele medicilor de familie să beneficieze de stimulent de risc, formularea nu include medicii care sunt reprezentanții propriilor cabinete medicale, întrucât aceștia nu au calitatea de angajat cu contract individual de muncă.
În acest context, pentru punerea în aplicare a prevederilor OUG nr. 43/2020, astfel cum aceasta a fost aprobată prin Legea nr. 82/2020, în ceea ce privește modalitatea de acordare a stimulentului de risc pentru medicii care își desfășoară activitatea în cadrul cabinetelor medicale ai căror reprezentanți sunt, în acord cu intenția legiuitorului, CNAS, împreună cu Ministerul Sănătății și Ministerul Fondurilor Europene au inițiat un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului.
În prezent, acest proiect de act normativ se află pe circuitul interinstituțional de avizare, dar nu a putut fi adoptat în ultima perioadă, întrucât Guvernul României se află, potrivit dispozițiilor Constituției României și ale Codului administrativ, în imposibilitatea de a adopta ordonanțe de urgență.
În contextul prezentat cu privire la reglementările legale, ținând seama de demersurile întreprinse până în prezent, precum și de necesitatea utilizării eficiente a sumelor alocate în bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, întrucât neutilizarea în anul 2020 a sumelor alocate nu conduce la reportarea acestora în anul 2021, a fost emis Ordinul președintelui CNAS nr. 1192/2020 prin care s-a aprobat Metodologia de acordare a stimulentului de risc pentru categoriile de persoane prevăzute la art. 8 alin.(1) lit. f^1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență.
Totodată, pentru medicii care sunt reprezentanții propriilor cabinete medicale, precum și pentru personalul medical, medico-sanitar și auxiliar-sanitar care își desfășoară activitatea în baza altor tipuri de contracte, în afara contractelor individuale de muncă, stimulentul de risc urmează să fie acordat după finalizarea demersurilor legate de modificarea și completarea OUG nr. 43/2020 în sensul stabilirii modalității de acordare a stimulentului de risc în mod echitabil și pentru aceste categorii de persoane, având în vedere necesitatea parcurgerii procesului de avizare interinstituțională.
Menționăm faptul că această modalitate de punere în aplicare a prevederilor Legii nr. 82/2020 a fost convenită cu reprezentanții Colegiului Medicilor din România în cadrul întâlnirii organizate la nivelul CNAS pe această temă, în data de 14.12.2020.”, conchide CNAS.

2 COMENTARII

 1. Nelu Tataru in calitate de medic chirurg si secretarul de stat din domeniul sanatatii numitul Baciciu – medic specialist cu o biografie de premiul Nobel , desi din punct de vedere al exercitarii profesiei de medic se lauda cu biografia de manechin sunt acei decidentii politici care au decis de la sine putere si in deplina coniventa cu reprezentantii BIG FARMA ce capuseaza functiile din Ministerul Sanatatii din Romania sa distruga asistenta medicala primara din aceasta tara.
  Cei sus mentionati si au condus o o campanie de prezentare a unei imagini idilice a colegilor lor specialisti, prezentanti ca eroii luptei in aceasta cumplita pandemie, iar pe planul exercitarii atributiilor locr sunt cei care au pus la cale un mecanism extrem de fiabil, aparent necesar prin care au fost supra- birocratizate activitatilor specifice asistentei medicale primare din Romania avand ca principala menire falimentarea imediata si descurajarea medicilor tineri care ar avea ca optiune profesionala exercitarea profesiei de medic de familie.
  Aceste doi exponenti ai PNL au reusit sa o depaseasca in materie de cinism chiar si pe pe ex ministra DANIELA BARTOS – lider PSD medic specialist cea care a promovat postulatul ca medicii de familie sunt prosti, nu trebuie platiti daca pacientii lor au o stare de sanatate normala, introducand conceptul de plata numai pentru afectiuni medicale care trimit cetatean roman in brateele hulpave ale BIG FARMA.
  Ceea ce este mai trist este ca avem un presedinte aflat la al doilea mandat din cariera, care fie nu a fost corect informat de consilierii sai asupra importantei sociale a activitatii pe zona de preventie medicala si cum sunt alocati banii pe acest sector de activitate, sau poate ca domeniul sau de actiune este limitat strict pe alte domenii de responsabilitate si nu este nici pe departe interesat sa aiba o relatie contondenta cu BIG FARMA.
  Cum adica am ministri de formatie medici specialisti care fac orice este posibil sa distruga asistenta medicala primara, refuza orice diaolog real, o subfinanteaza desi medicii de familie muncesc pe branci, in conditiile in care rata de infectare cu COVID 19 este cu 500 la suta mai mare in asistenta medicala primara doveditata de studii clinice din Italia, Germania, Franta, Spania, tec. iar presedintele Romaniei accepta tacit situatia de fapt ca si cand totul este idilic aici, desi statistica ii arata ca in mai putin de un an de zile medicii de familie ramasi vor iesi la pensie din cauza varstei inaintate.
  Ce fac ministrii liberali agreati de domnul Presedinte pentru a recompensa nemunca si managementul nefuunctional din unitatile sobordonate din terioriu al Ministerului, adica acele DSP-uri unde nu functioneaza nimic, este sa identifice bani din bugetul de stat pentru a recompensa material si social personalul de acolo.
  Astfel pe pe langa bani alocati suplimentar sub diferite tipuri sporuri , domnul ministru acorda si beneficii la iesierea la pensie pentru orice categorie de personal medical / functionar / tesa din unitattile medicale de stat.
  Iar pentru medicii de familie, domnul secretar de stat Baciu preia afirmatiile lui Nelu Tataru si sustine in fata consilierilor ca citez sunt profesii liberale si sa se descurce inchei citatul si presedintele tarii mele iee in conferinte si sustine ca se aloca fonduri pentru sanatate, ca este domeniul prioritar, eu ce sa cred ca medic de familie ce lucrez in sistemul medical din anul 1996 !?
  In nici o emisiune de informare publica, atat in manadatele fostilor ministru ai sanatatii precum SORINA PINTEA, COSTACHE, NELU TATARU nu s-a discutat real, cinstit despre motivul real al refuzului medicilor de a opta pentru o cariera profesionala in calitate de medic specialist de medicina de familie, ca si cand a activa in Romania in calitate de medic de familie este ceva atat de nedemn din punct de vedere social, care trebuie ocolit, blamat de parca domeniul si speicalistii care au mai ramas ar trebui aruncati in bezna istoriei.

 2. Asa cum vor da si banii pentru programarea la vaccinare.
  .. nu am vazut inca ordonanta de modificare, si cred ca asa va ramane. Ma simt efectiv furat, mintit, si luat de prost prin faptul ca incearca din nou faza cu platitul fictiv….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.