Home Social Ponta a ”rezolvat” problemele din sănătate cu promisiuni deșarte

Ponta a ”rezolvat” problemele din sănătate cu promisiuni deșarte

DISTRIBUIŢI

Promisiunile au fost până acum pilonul de bază al guvernării Ponta, însă acestea nu s-au materializat în decizii care să rezolve măcar o parte din multiplele probleme ale sistemului sanitar din România. În doi ani de când Victor Ponta a preluat Executivul, în sistemul sanitar nu s-a simțit nicio îmbunătățire.

A fost introdusă coplata, o măsură care ar fi trebuit să mai reducă numărul de internări în spitale şi să aducă nişte bani în plus însă în realitate, taxa nu schimbă prea mult bugetul spitalelor. Coplata a fost introdusă în spitalele din România la 1 aprilie 2013. Directorii spitalelor spun că măsura nu-i ajută foarte mult. La Spitalul de Urgenţă din Constanţa, spre exemplu, anul trecut s-au adunat din coplată aproximativ 10.000 de dolari. Banii i-am pus exclusiv pentru a cumpăra medicamente şi materiale sanitare dar, vă daţi seama, că banii aceştia reprezintă, cred, 0,1 la sută din bugetul alocat pentru medicamente în spital”, spune dr. Dan Căpăţână, manager SCJU Constanţa, citat de digi24.ro. Şi dacă ar vrea să adune mai mulţi bani din coplată, managerul spune că nu are cum. Pentru că nu toţi pacienţii vor să plătească şi nu există sancţiuni pentru cei care refuză. Mai mult, de coplată sunt scutiţi pacienţii internaţi de urgenţă, pensionarii cu venituri mai mici de 700 de lei, copii, dar şi femeile însărcinate. De la 1 aprilie 2014 ar fi trebuit să avem şi un pachet de servicii medicale de bază. Adică o listă cu serviciile medicale pe care le asigura statul din contribuţia pe care o achită fiecare român la sănătate. Proiectul pentru cea mai importantă lege de la introducerea sistemului de asigurări în România a fost amânat de patru ori. Ultima dată, chiar de actualul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicoiu. Aceeaşi soartă a avut şi un alt proiect important: apariţia noii liste de medicamente compensate şi gratuite, care nu a mai fost actualizată de 6 ani. Noi vorbim de niște inițiative ale fostului ministru, care au fost afișate în ultima lui săptămână de mandat. E adevărat, multe au întrunit și o parte dintre comentariile și adăugilor actorilor principalidin sistem, dar cred că necesită o atenție mult mai special. Ne-am grăbit 24 de ani şi nu am făcut lucruri bune”, afirmă Nicolae Bănicioiu, actualul ministru al Sănătăţii.

Medicii ar fi trebuit să primească şi ei bani mai mulţi. Un proiect de lege care trebuia să intre în vigoare până acum prevedea că pacienţii care doreau să fie trataţi de un anumit doctor să plătească o taxă, care era împărţită între medic, echipa care l-a ajutat şi spital. Legea a fost însă retrasă din dezbaterea publică.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.