Acasă Social Primul caz de pneumonie atipica in Romania

Primul caz de pneumonie atipica in Romania

DISTRIBUIȚI

O bucuresteanca suspecta de pneumonie atipica a fost internata la Institutul de boli infectioase -Matei Bals- din Capitala. Ea s-a intors de la Beijing, la inceputul acestei saptamani. Primele rezultate ale analizelor se potrivesc cu descrierea de caz facuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii, a declarat doctorul Streinu Cercel, directorul institutului. Ieri, cazul a fost confirmat si raportat la Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Pentru depistarea precoce a unei eventuale imbolnaviri, Ministerul Sanatatii si Familiei a instituit sistemul de supraveghere la nivel national a Sindromului Respirator Acut Sever si a trimis instructiuni la toate directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti. In plus, directiile de sanatate publica din toate judetele si din Bucuresti, pe a caror raza exista aeroporturi internationale, vor lua masuri pentru persoanele care sosesc din zonele afectate de SRAS.

La nivelul judetului Cluj, de pilda, Directia de Sanatate Publica este pregatita sa depisteze orice persoana suspecta de a purta virusul. Astfel, potrivit directorului DSP, dr. Stefan Florian, la Aeroportul International Cluj s-a asigurat deja serviciul permanent pentru informarea, chestionarea si efectuarea triajului epidemiologic al calatorilor sositi. Serviciul permanent este asigurat de personalul medico-sanitar al aeroportului, completat cu personal al DSP Cluj.

Ministerul Sanatatii a transmis informatii referitoare la SRAS personalului medical care activeaza in aeroporturi. Doctorii vor intervieva persoanele care sosesc din zonele afectate cu privire la starea de sanatate si le vor informa despre SRAS. Se va face triajul epidemiologic, timp in care personalul medical va purta echipament de protectie, inclusiv masca, si vor fi asigurate materialele dezinfectante. Persoanele care prezinta simptomele suspecte vor fi indrumate catre spitalul de boli infectioase cel mai apropiat, pentru stabilirea diagnosticului. Spitalele vor stabili un circuit separat pentru cazurile suspecte, iar personalul medical va purta echipament de protectie, inclusiv masca.

Directiile de sanatate publica judetene vor colabora cu Politia de Frontiera si toate unitatile medicale din incinta aeroporturilor pentru asigurarea conditiilor necesare evitarii raspandirii eventualelor imbolnaviri.

Pana in prezent, SRAS a ucis cel putin sase persoane, in Asia si Canada, in timp ce peste 300 de cazuri au fost semnalate. Trei cazuri de pneumonie atipica au fost depistate si la Frankfurt, in vestul Germaniei. Este vorba despre un medic din Singapore, spitalizat la Frankfurt, prezentand simptomele Sindromului Respirator Acut Sever, sotia insarcinata a medicului si mama acesteia.

Autoritatile de sanatate publica din Vietnam, Hong Kong, China, Indonezia, Filipine, Singapore si Canada, tari afectate de imbolnavirile prin SRAS, au demarat investigatii pentru precizarea etiologiei acestui sindrom. Doi cercetatori din Kong Kong au facut progrese in identificarea cauzelor pneumoniei atipice. SRAS ar fi cauzat de un virus din familia paramixoviridelor.

Boala se manifesta, la debut, cu simptome asemanatoare gripei, adica febra mare, mialgii, cefalee, tuse uscata, dificultati de respiratie, urmata in cateva zile de hipoxie, pneumonie, insuficienta respiratorie acuta si chiar deces.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.