Acasă Social Prin lege, managerii de unități medicale nu pot face nicio altă plată...

Prin lege, managerii de unități medicale nu pot face nicio altă plată înaintea salariilor

DISTRIBUIȚI

Tot mai mulți medici și asistenți se tem că de la 1 Martie nu vor primi banii promiși în Legea salarizării unitare, care prevede majorarea salariilor din sistemul sanitar cu procente cuprinse între 70% și 173%, deoarece unitățile medicale nu au bani suficienți.

Pentru multe unități medicale, cheltuielile cu salariile ajunseseră la sfârșitul anului trecut la 85% din totalul cheltuielilor iar oamenii sunt speriați că angajatorii lor nu vor putea nici să le achite salariile și nici să mai achiziționeze materiale sanitare: medicamente, consumabile (seringi, feșe, ace etc.) fără de care ei nu pot să-și trateze pacienții.

Conform art.161 din Codul Muncii, „salariile se plătesc înaintea oricăror alte obligaţii băneşti ale angajatorilor”. Așadar orice manager din România nu poate face nicio altă plată dacă salariile nu sunt achitate la zi.
Totodată, articolul 166 din Codul Muncii prevede că „întârzierea nejustificată a plății salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului”. Din jurisprudența existentă pentru mediul privat, întârzierea plății salariilor nu poate fi justificată de alte plăți necesare chiar dacă fără acestea unitatea respectivă și-ar fi oprit activitatea.

Așa că dacă bugetele unităților medicale nu sunt îndestulătoare pentru cheltuieli, managerii din România vor pune presiune pe guvern să găsească o soluție legală că doar n-or risca să nu respecte Codul Muncii și să fie acuzați de abuz în serviciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.