Acasă Social Privire retrospectiva asupra examenului de Capacitate 2002

Privire retrospectiva asupra examenului de Capacitate 2002

DISTRIBUIȚI

Rezultatele primei sesiuni a examenului de Capacitate din acest an sunt mai bune decat cele inregistrate in 2001, promovabilitatea fiind de 78,47%, cu mai mult de sapte procente fata de cea de la sesiunea din vara trecuta, a declarat directorul Serviciului National de Evaluare si Examinare, Adrian Stoica. Potrivit rezultatelor centralizate de SNEE, la sesiunea iunie 2002 au fost prezenti 273.586 de elevi, din care, dupa rezolvarea contestatiilor, au promovat 214.685.

Cele mai bune rezultate au fost inregistrate in judetul Suceava – cu 90,29% procent de promovabilitate dupa contestatii, urmat de Arad – cu 87,31% si de Valcea – cu 84,99%, iar cele mai slabe au fost cele din judetul Tulcea – cu 65,72%, Mehedinti – cu 65,83% si Prahova – cu 66,20% procentaj de promovabilitate dupa contestatii.

Dupa rezolvarea contestatiilor, promovabilitatea a crescut cu 1,32%, respectiv de la 77,15% la 78,47%.

Cei 58.901 candidati care nu au promovat prima sesiune vor mai avea o a doua sansa la examenul din august. Sesiunea a doua a Capacitatii incepe cu inscrierea – 14-15 august; urmata de examenul la Limba romana – 19 august; examenul la Matematica – 20 august; examenul la Istorie/Geografie – 21 august; examenul la limba materna – 22 august; afisarea rezultatelor (ora 12.00) si depunerea contestatiilor (ora 18.00) – 23 august; rezolvarea contestatiilor – 24-25 august; anuntarea rezultatelor finale – 16 august.

Examenul de Capacitate poate fi sustinut gratuit numai de doua ori.

FAGARAS

– Nici o medie de 10 la Capacitate

Mai putin de un sfert din absolventii clasei a VIII-a de la scolile generale din Tara Fagarasului si Rupea au ratat examenul de Capacitate. Procentajul de promovabilitate, 83,15%, a fost mai mare decat anul trecut. La nici unul dintre cele trei centre organizate in zona n-a existat vreo nota maxima. Elevii sustin ca, in acest an, cuiul a fost proba la matematica. Si dupa contestatii, rezultatele au ramas aceleasi. Nici mediile intre 9 si 10 nu au fost numeroase. Doar 55 de medii au depasit cifra 9. Cea mai mare medie a fost a elevei Anca Maria Badila, 9,63, de la CN -Doamna Stanca-. De altfel, la centrul de la -Doamna Stanca-, unde au dat examen toti elevii de la scolile din municipiu, excluzand absolventii de la acest colegiu si de la Scoala Generala Nr. 7, s-au inregistrat cele mai bune rezultate. Aici au fost 33 de medii intre 9 si 10, iar procentajul de promovabilitate a fost de 90%. La centrul Grup Scolar de Arte si Meserii au sustinut probele de Capacitate elevii de la -Doamna Stanca-, Scoala Nr. 7 si de la scolile din sate. La centrul Grup Scolar de Arte si Meserii s-au remarcat la Capacitate elevii de la scolile din Cincu, Crihalma, Savastreni si Sercaita, care au promovat toti examenul. La centrul Grup Scolar Chimie Victoria au fost respinsi 45 de elevi, media cea mai mare fiind 9,40, obtinuta de Victoria Monica Isaicu de la Scoala Generala Victoria. Procentajul de promovabilitate a fost aici de 75,9%. La centrul Rupea au sustinut examenul de Capacitate toti elevii din zona orasului. S-au inscris la Capacitate 260 de elevi si au fost respinsi 43.

BRAILA

– Eleva Colegiului -Balcescu-, Otilia Pupezeanu, a obtinut cea mai mare medie, 9,83, si a fost premiata de -Monitorul- cu trei milioane de lei

Otilia Pupezeanu, de la -Balcescu-, este cea care a ocupat, in acest an, primul loc la examenul de Capacitate, cu media 9,83. Ea a obtinut notele: 10,00 la Limba si literatura romana, 9,50 la Matematica si 10,00 la Istorie, o disciplina mai putin agreata de majoritatea elevilor, la care s-a pregatit cu profesorul Mircea Stratan. -Am ales Istoria pentru ca mi se pare mai logica decat Geografia. La Istorie se pot si deduce unele lucruri. Mi se pare mai frumoasa istoria. Aflam geneza unui popor, ceea ce a suferit de-a lungul anilor, realizarile lui-. Ii place sa invete, este si dotata pentru asa ceva, prinde din clasa notiunile necesare. A obtinut rezultate remarcabile in acest an si la Olimpiada de Matematica, si la cea de Fizica. La ambele avea dreptul sa participe la faza nationala, insa ele se desfasurau in acelasi timp. A ales Matematica. -La fizica merg dupa ceea ce mi se pare mie corect si dupa simtul meu practic, insa la matematica cred ca stiu mai mult, sunt mai bine pregatita-, si-a argumentat optiunea Otilia. La Olimpiada de Matematica din 2000-2001 a obtinut premiul III, iar la cea de anul acesta a obtinut o mentiune a Ministerului Educatiei si Cercetarii si premiul II al Societatii de Stiinte Matematice.

GALATI

Dupa contestatiile de la Capacitate, 63 de elevi au luat putin peste 5. Fericirea acestora nu este insa deloc pe masura trecerii peste primul hop din viata, deoarece pe baza mediei de la Capacitate si pe cea generala din gimnaziu vor fi admisi sau nu la unul din liceele sau grupurile scolare din judet. Astfel, cei cu o medie care trece putin peste 5,00 la Capacitate, chiar daca ar avea o medie a ultimilor patru ani de scoala peste 9,00, nu vor prinde un loc la una din institutiile scolare preuniversitare medii din Galati. Va reamintim ca media de la acest examen are o pondere de 75% in nota pentru admitere.

In total, in urma solutionarii contestatiilor, Inspectoratul Scolar Judetean a raportat la Ministerul Educatiei si Cercetarii un numar de 6.583 de promovati, dintr-un total de 8.768 de elevi care s-au inscris. Dintre absolventii ciclului gimnazial care au trecut de Capacitate, 275 au avut medii intre 9,00 si 9,99, 1.285 intre 8 si 8,99, 1.907 intre 7 si 7,99, 2.173 intre 6 si 6,99 si 943 de tineri au avut note intre 5 si 6. Astfel, procentul de promovabilitate a examenului national de Capacitate la nivelul judetului a crescut de la 74,2%, cat era vinerea trecuta, cand au fost afisate rezultatele preliminarii, la 75,03% dupa solutionarea contestatiilor.

Examenul de Capacitate le-a creat emotii si copiilor aflati in centrele de plasament ale Directiei Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului (DJPDC). In acest an au absolvit cele opt clase primare doar 28 de copii institutionalizati. Cei de la Centrul de Plasament -Veronica Micle- din Tg. Bujor s-au dovedit si in acest an a fi printre cei mai bine pregatiti dintre copiii crescuti in centre, pentru ca doar patru din cei 11 copii au picat la Capacitate. In schimb, minorii din centrele de plasament din Galati nu s-au dovedit a fi pregatiti pentru sustinerea acestui examen, doar un copil de la -Negru Voda- putand sa se mandreasca cu faptul ca a trecut de acest hop. Ceilalti opt colegi ai sai din CP -Negru Voda- au picat la Capacitate, la fel ca alti doi elevi crescuti la -Unirea- si inca unul de la -Ion Creanga-.

Capacitatea ar putea avea patru probe

Incepand din anul scolar viitor, examenul de Capacitate ar putea avea o proba in plus. Initiativa apartine Comisiei Judetene de Capacitate Prahova, care doreste departajarea elevilor care doresc sa urmeze un profil umanist de cei care opteaza pentru real. -Ne-am gandit deja la doua variante: ori se da un examen din profilul opus la finalul clasei a VII-a, ori se adauga o proba la Capacitate. Este de preferat varianta a doua, pentru ca asa ii determinam pe elevi sa invete-, ne-a marturisit inspectorul scolar Mariana Popescu. Profesoara de fizica, Mariana Popescu, sustine ca majoritatea elevilor de clasa a IX-a care urmeaza o clasa cu profil real sunt -paraleli cu ceea ce inseamna fizica sau chimie. Nu stiu lucruri elementare, iar tot ceea ce se face cu ei de atunci inainte este inutil. Nu poti retine lucruri pe care nu le intelegi-. Din primele -tatonari- ale terenului, elevii sunt ingroziti deja de varianta adaugarii unei noi materii pe lista prioritatilor. Aprobarea acestei initiative ar duce, de asemenea, la un efort financiar superior celui de pana acum, avand in vedere necesitatea meditatiilor pentru clasele terminale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.