Acasă Social Procesomanul Sorin Oprescu mărește veniturile caselor de avocatură din banii noștri

Procesomanul Sorin Oprescu mărește veniturile caselor de avocatură din banii noștri

DISTRIBUIȚI

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, nu se dezminte. Bagă måna adånc în buzunarele contribuabililor bucureșteni, dar de această dată nu pentru a pune în practică proiecte inutile, ci pentru a se apăra de cei care îl dau în judecată. Mai mult decåt atåt, edilulul-șef al Capitalei este un „procesoman“ recunoscut în Consiliul General al Municipiului București (CGMB). Cum nu-i convine o hotăråre a consilierilor generali, cum cheamă în instanță CGMB în vederea anulării hotărårii respective. Astfel, în cei doi ani de mandat, „independentul“ Oprescu a deschis 60 de procese împotriva CGMB. Consilierii generali au fost apărați de doi juriști din Primăria Capitalei, în timp ce „procesomanul“ Oprescu a fost ajutat de avocați din afara instituției, plătiți cu generozitate din banii noștri, bineînțeles. Deși a apelat la nume grele din avocatură,  edilul-șef al Capitalei nu a cåștigat, deocamdată, niciun proces împotriva CGMB, după cum ne-au declarat surse autorizate din cadrul Primăriei Capitalei. Decizia primarului Oprescu de a apela la mai multe case de avocatură pentru procesele instituției pe care o conduce este extrem de controversată în contextul în care Direcția Juridică a Primăriei Capitalei are aproximativ 100 de salariați. Din motive doar de el știute, Oprescu nu s-a mulțumit, însă, cu aceștia și a apelat la specialiști din afara instituției pe care-i plătește cu bani grei pentru fiecare oră de activitate. În plină criză, „independentul“ Oprescu a profitat de articolul 16 din OUG nr. 34/2006 și de articolul 2 alineatele 2 și 3 din HG nr. 925/2006 potrivit cărora municipalitatea poate fi beneficiară de contracte de prestări de servicii juridice.
În plus, „pentru a se scoate“ în fața cârcotașilor a scos la înaintare și o notă aprobată de el însuși în data de 23 octombrie 2008. În baza acestora, Primăria Capitalei are contracte cu niște „case de avocatură agreate de municipalitate“. Ce înseamnă „agreate“ de municipalitate? Apropiate PSD, după cum ne-au declarat surse autorizate din Primărie. „Degeaba spune Oprescu că este «independent», tot pesedist a rămas“, au afirmat aceleași surse. Ca să nu mai vorbim despre faptul că „prietenul său, Ion Iliescu, a fost văzut în vizită de vreo două ori la primărie“, după cum ne-au informat sursele noastre din Primărie.

Avocați pentru „dosare grele“

Casele de avocatură alese pe sprânceană de către „independentul“ Oprescu nu sunt deloc puține la număr. Astfel, pe lista pusă la dispoziție de către Biroul de presă al Primăriei Capitalei se află Societatea Civilă Profesională de Avocați Ștefănică și Florea (abonată și la banii publici de la ALPAB), Societatea Civilă de Avocați Tănăsescu, Leaua Cadar & Asociații, Societatea Civilă de Avocați Salan Moore și Asociații, Societatea Civilă de Avocați Șova & Asociații (aparținând senatorului PSD Dan Șova), Țucă, Zbârcea și Asociații, Rațiu și Rațiu, Societatea Civilă de Avocați Florescu și Asociații, Cabinet de avocat Cliza Marta Claudia, Boștină și Asociații, Cabinet de avocat Cristina Trelea. Reprezentanții municipalității susțin că aceste case de avocatură au fost selectate după un criteriu riguros prevăzut în documentația de atribuire a contractelor. Care-i acesta? Rămâne un mister, deoarece Biroul de presă s-a mulțumit să ne trimită niște răspunsuri pe jumătate la întrebările noastre. Nu putem să nu remarcăm că pe lista caselor de avocatură agreate se află și cea a fostului coleg de partid al lui Oprescu, senatorul PSD Dan Șova, specializat în ultima vreme în contractele pe bani publici, dacă ne aducem aminte și de precedentul de la Administrația Lacuri și Parcuri București. Pe mâna avocaților de la aceste case de avocatură sunt date numai „dosare grele“ care presupun, desigur, și costuri pe măsură: „litigiu cu Banca Națională a României, țn calitate de pârât-revendicare imobiliară Strada Doamnei nr. 8, dosarele cu anularea actului adițional cu Societatea Dalli Exim SA, dosarul cu Adrian Bold (n.r. fostul arhitect-șef al Primăriei Capitalei, destituit abuziv de Oprescu)“.

Onorariile – ținute sub cheie

Onorariul fiecărei case de avocatură este ținut sub „cheie“ de Primăria Capitalei. Municipalitatea s-a rezumat la a spune doar că „onorariu stabilit pentru fiecare contract în parte nu poate fi comunicat, întrucât există clauze de confidențialitate a contractelor, însă nicio casă de avocatură nu a depășit valoarea de 900 RON onorariu orar“. Adică o oră – 900 RON. Și cum „dosarele grele“ țin ore în șir, luni în șir și câteodată ani la rând, nu putem decât să constatăm ce bani frumoși bagă Oprescu în conturile caselor  de avocatură alese pe sprânceană! Prețul este, conform informațiilor obținute de ziarul „Curentul“  la nivelul pieței, însă rămâne o întrebare la care Sorin Oprescu trebuie să răspundă până la finalul mandatului: dacă printre cei 100 de angajați ai Direcției Juridice a Primăriei Capitalei nu există cel puțin 20 de profesioniști care să se ocupe de dosarele „grele“, de ce nu sunt concediați?

Copy-paste la ALPAB
În urma materialelor publicate în cotidianul „Curentul“, Curtea de Conturi s-a autosesizat cu privire la matrapazlåcurile directorului Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), Radu Popa, care după cum toată lumea știe este bun prieten cu Sorin Oprescu. Mai exact, Popa, în calitate de director al ALPAB, sfătuit fiind de edilul-șef al Capitalei, a încheiat contracte cu mai multe case de avocatură, printre care și Șova și Asociații. Aceasta în condițiile în care și ALPAB avea angajați proprii juriști care puteau să facă la fel de bine ceea ce fac și casele de avocatură. În aceste condiții, Curtea de Conturi i-a adus la cunoștință lui Radu Popa că aceste contracte sunt ilegale și i-a cerut să le rezilieze.

Oprescu vânează funcția lui Vanghelie
Surse din PSD susțin că vizitele din ce în ce mai dese ale lui Iliescu la Sorin Oprescu au un singur scop: președinția organizației PSD București, deținută în prezent de către Marian Vanghelie. După ce Mircea Geoană a pierdut cursa pentru Președinție, Vanghelie a intrat în dizgrația actualei conduceri a PSD care, așa cum susțin sursele noastre, caută un moment prielnic pentru a-l debarca de la șefia organizației PSD București. Pentru această manevră PSD se pregătește să-l folosească chiar pe Sorin Oprescu, avånd în vedere că doctorul nu a uitat niciodată cum a fost practic „scuipat“ de Vanghelie de la șefia PSD București. Potrivit surselor noastre, vizitele din ce în ce mai dese ale lui Iliescu la Primărie Capitalei au legătură strict cu strategia pentru șefia PSD București. „Prietenii“ lui Vanghelie știu de ce…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.