Home Social Producătorii de generice cer menținerea compensării medicamentelor cu prețuri sub 10 lei

Producătorii de generice cer menținerea compensării medicamentelor cu prețuri sub 10 lei

DISTRIBUIŢI

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) cere Guvernului, într-o scrisoare deschisă, să renunțe la intenția de a nu mai compensa medicamentele cu prețuri sub 10 lei, întrucât această măsură va afecta populația cu venituri reduse, majoritatea bolnavi cronici.
Potrivit APMGR, eliminarea compensării acestor medicamente va afecta populația cu venituri reduse și majoritatea pacienților cronici din România, respectiv pe cei care suferă de afecțiuni cardiovasculare, digestive, ale sistemului nervos sau reumatice. Populația în vârstă va fi cea mai expusă, atât prin prisma veniturilor reduse, cât și prin faptul că sunt cei mai afectați de aceste boli.
Totodată, reprezentanții APMGR spun că măsura eliminării compensării medicamentelor cu prețuri sub 10 lei și menținerea taxei clawback la un nivel nesustenabil – care distruge industria locală de medicamente și reduce accesul pacienților la medicamente cu prețuri accesibile – pot avea un efect catastrofal asupra stării de sănătate a românilor.
"Din păcate, măsurile luate până acum sunt departe de a asigura o creștere a accesului pacienților la tratament în condiții de eficiență bugetară. Mai mult decât atât, recent anunțata intenție de a exclude medicamentele cu prețuri sub 10 RON din lista de medicamente compensate riscă să împovăreze și mai mult un pacient pentru care costurile tratamentelor sunt din ce în ce mai mari, iar accesul la medicamentele cu prețuri rezonabile este din ce în ce mai redus", a subliniat APMGR în scrisoarea adresată premierului Victor Ponta.
Reprezentanții APMGR fac apel la Executiv să nu aplice această măsură, întrucât populația în vârstă va fi cea mai expusă, atât prin prisma veniturilor reduse, cât și prin faptul că sunt cei mai afectați de aceste boli.

Rudi Vania

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.