Home Social RADET merge prost, dar cere bani

RADET merge prost, dar cere bani

DISTRIBUIŢI

Monitorizarea serviciilor RADET de catre Autoritatea Nationala de Reglementare a Serviciilor de Gospodarie Comunala (ANRSC) a scos la iveala vesti nu tocmai placute pentru bucuresteni, acum la intrarea in iarna. Contorizarea este un fiasco, sezonul debransarilor s-a incheiat, pierderile regiei raman la fel de mari, strategiile de redresare lipsesc cu desavarsire, iar in culmea dispretului fata de abonati, RADET solicita marirea tarifului. Tragic este ca la nivelul factorilor decizionali din cadrul regiei s-a dovedit ca nu se cunoaste legislatia specifica in vigoare. Nu numai Bucurestiul sta prost sub aceste aspecte. Din analiza efectuata la sistemele de alimentare cu energie termica produsa in sistem centralizat din 175 de municipii si orase, a reiesit ca din cele 2.463.603 apartamente racordate, 649.010 sunt debransate, facturile crescand alarmant, pentru cei ramasi la mana sistemului centralizat.


Revizia si intretinerea sistemului, facute anapoda

Potrivit declaratiilor presedintelui ANRSC, Ioan Radu, lucrarile de revizie si intretinere s-au facut in general dupa planificarea de anul trecut, fara a se interveni in special la punctele termice cu pierderi majore. Spre exemplu, s-au facut reparatii la statiile termice -Judetului- sau -7 D-na Ghica- cu pierderi sub 3% si nu s-au facut reparatii la statiile termice -2 Aviatie- sau -Radu Beller- cu pierderi peste 15%. Autoritatea a reusit sa identifice cauzele principale ale pierderilor din retea. Acestea sunt datorate avariilor la conducte, durata mare a interventiilor pentru remedierea avariilor (intre sapte si 21 de zile), infiltratiilor de apa din reteaua de canalizare apartinand Apa Nova, izolatii deteriorate sau furate si, nu in ultimul rand, din cauza sistemului informatic aproape inexistent.

Pentru contorizarea scarilor de bloc nu exista nici un plan

Cat despre contorizare, chiar din cifrele inaintate de conducerea RADET rezulta ca in luna septembrie au fost puse in functiune sapte contoare de scara de bloc, din cele aproximativ 4.000 care trebuiau montate pana la sfarsitul anului. La un asemenea ritm sunt necesari ani buni pentru incheierea contorizarii la nivelul Capitalei, mai ales ca pornirea in aceasta luna a sistemului de incalzire va ingreuna considerabil operatiunea de montare a aparatelor de masura. Radu acuza lipsa unui plan de contorizare elaborat si aprobat, asa cum se specifica la lege de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti, precum si inceperea lucrarilor fara proiecte de executie. -S-au adus componentele montajului – contoare, vane, flanse – fara existenta unui proiect care sa dimensioneze exact componentele. Practic, nu se tine cont de faptul ca contoarele se monteaza in functie de cantitatea de energie termica furnizata-, a subliniat presedintele ANRSC. Pe tot acest fundal, nesimtirea regiei a iesit din nou la suprafata, in 18.09.2003, RADET solicitand Autoritatii ajustarea tarifului ca urmare a cresterii preturilor la energia electrica si gaze naturale, fara a avea o documentatie tehnico-economica avizata de CGMB. Aceasta solicitare a fost refuzata insa de ANRSC.

Primarul, nemultumit, dar optimist

Insusi primarul general al Capitalei, Traian Basescu, a certificat in cadrul unei conferinte de presa desfasurate, ieri, la sediul municipalitatii ca societatile care se ocupa de montarea contoarelor de apa calda si caldura la nivelul scarilor de bloc au montat pana ieri 265 de contoare de incalzire si 136 de aparate de masura pentru apa calda, insa receptia nu a fost facuta decat la… sapte dintre acestea. Basescu a explicat ca receptia va fi efectuata in momentul in care va incepe procesul de furnizare a energiei termice. Edilul crede ca

unul dintre antreprenorii angajati in procesul de contorizare, respectiv TMUCB, nu si-a adus inca intreaga forta de lucru, iar in cursul lunii octombrie se va lucra la capacitate maxima in privinta montarii

contoarelor. Optimist, Basescu apreciaza ca pana in ultima zi a anului vor fi montate circa 3.000 de contoare de apa calda si incalzire.

Problemele cu termoficarea sunt generalizate

Din analiza la nivelul intregii tari a reiesit ca 45% din operatorii de termic nu au intocmit programe de revizii si reparatii planificate, iar 35% din cei care au programe nu respecta termenele de realizare a reviziilor si reparatiilor. In 52 de localitati, operatorii si-au incetat complet activitatea, in timp ce in orasele mici si mijlocii autoritatile administratiei publice locale organizeaza licitatii de atribuire a serviciilor in dispretul legii, respectand doar dorintele -clientului-, care trebuie sa castige licitatia. Este adevarat ca mai exista si consilii locale care prefera sa renunte la serviciul de furnizare a energiei termice produse centralizat, din cauza faptului ca nu pot suporta cota de 55% din subventie. Spre exemplu, la Turda, dintr-un buget local de 54 de miliarde, 36 de miliarde reprezinta numai subventia.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.