Acasă Social Refuzul oamenilor de a accepta exproprierea îngreunează lucrările la două diguri

Refuzul oamenilor de a accepta exproprierea îngreunează lucrările la două diguri

DISTRIBUIȚI

Președintele Traian Băsescu a inspectat, ieri, lucrările  la digurile din localitatea băcăuană Săucești și localitatea nemțeană Rotunda, grav afectate de inundațiile din iunie, în ambele cazuri fiind informat de constructori că întåmpină greutăți din cauza refuzului oamenilor de a accepta exproprierea. Șeful statului a declarat că într-adevăr există probleme legislative în domeniul exproprierilor nu numai la Săucești, ci și în ceea ce privește autostrăzile. Cu toate acestea, președintele Băsescu le-a solicitat constructorilor care lucrează la ridicarea digului de la Săucești ca lucrările să fie gata pånă în iarnă. „Să nu ne prindă primăvara cu un tronson nefăcut“, le-a spus șeful statului constructorilor.
La råndul său, directorul Direcției Apelor Siret Bacău, Emil Vamanu, i-a spus președintelui că se vor deschide patru tronsoane de lucrări. La ora actuală, potrivit lui Emil Vamanu, au început lucrările pentru o porțiune de 1,8 kilometri de dig. Pentru acestea s-a primit de la Ministerul Mediului jumătate din suma alocată. Președintele Băsescu a ținut să precizeze că a găsit un ordin de ministru în care „banii pentru construcția digului erau aprobați din decembrie anul trecut și era vorba despre 18 kilometri de dig“.
După ce a inspectat lucrările la digul de la Săucești, șeful statului a verificat lucrările la rețeaua de canalizare din localitatea Bogdan Vodă. Aici le-a spus constructorilor să aibă grijă: „Mă țin de lucrarea asta pentru că le-am promis oamenilor în timpul inundațiilor. Mă țin de voi“. Și în localitatea nemțeană Rotunda, constructorul i s-a plåns președintelui Băsescu despre faptul că există probleme legate de refuzul localnicilor de a accepta exproprierea. După ce a verificat lucrările începute în urmă cu o săptămånă la construcția digului la Rotunda, șeful statului a anunțat că „în momentul în care o să iasă legea exproprierilor, în cel mai scurt timp, oamenii vor primi despăgubiri pentru terenuri“.
În 14 iulie, Guvernul a aprobat finanțarea cu 40 de milioane de lei din bugetul Fondului de Mediu a lucrărilor de îndiguire a råului Siret, pe tronsonul Rotunda-Buruienești, pentru perioada 2010-2011. În 7 iulie, Executivul a aprobat o hotăråre privind alocarea a 25 de milioane lei pentru lucrări de îndiguire, pe o lungine de 18 kilometri, a malului drept al råului Siret, pe tronsonul Serbești, Siretu, Schineni, Săucești, Holt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.