Home Social Românii de peste 40 de ani, obligați să meargă o dată...

Românii de peste 40 de ani, obligați să meargă o dată pe an la medic

DISTRIBUIŢI

 

Pachetul de servicii medicale de bază a fost aprobat de Guvern și pune accentul, potrivit ministrului Nicolae Bănicioiu, pe prevenție, pacienții asimptomatici până la 39 de ani trebuind să facă o vizită la medicul de familie cel puțin o dată la trei ani, iar cei peste 40 de ani, în fiecare an.

 

Potrivit Ministerului Sănătății (MS), în ședința de marți a Executivului au fost aprobate, prin aceeași hotărâre de guvern, pachetele de servicii medicale, de bază și minimal, și Contractul-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2014-2015.

 

Prin acest proiect de act normativ, în conformitate cu angajamentele asumate prin Programul de Guvernare și în cadrul acordului cu instituțiile financiare internaționale, se propune redefinirea pachetului minimal de servicii medicale și pachetului de servicii de bază, precizează MS.

 

„Este o măsură importantă pentru sistemul de sănătate și pentru toți românii. Putem acum vorbi de o redefinire a pachetului minimal de servicii și a pachetului de servicii de bază în interesul pacientului. Pachetul de bază aduce ca noutate prevenția, care va fi efectuată prin completarea unei riscograme. Vom putea astfel face prevenție, lucru care va ajuta atât starea de sănătate a cetățenilor acestei țări, dar și întreg sistemul de sănătate (…) Principiile care au stat la baza procesului de redefinire a pachetului minimal de servicii și a pachetului de servicii de bază sunt reprezentate de îmbunătățirea accesului pacienților la serviciile medicale furnizate de către medicii de familie și medicii din ambulatoriul de specialitate și dezvoltarea serviciilor de prevenție acordate în segmentul de asistență medicală primară”, spune ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

 

În scopul prevenirii îmbolnăvirilor, noul pachet de bază, care intră în vigoare la 1 iunie, prevede vizite periodice la medicul de familie. „Punem un accent important, în premieră, pe prevenție. Introducem pentru pacienții asimptomatici până la 39 de ani o vizită obligatorie la medicul de familie, cel puțin o dată la trei ani, iar pentru cei după 40 de ani, prezența anuală la medicul de familie”, precizează Bănicioiu.

 

Tot anual vor merge la medicul de familie persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 și 39 de ani depistate cu risc înalt.

 

Referitor la asistența medicală primară, atât în pachetul minimal cât și în pachetul de bază, pentru supravegherea gravidei s-a introdus și testarea pentru hepatită de etiologie virală cu virus B și C, în plus față de testarea HIV.

 

De asemenea, în pachetul de bază au fost introduse consultații de monitorizare activă, prin plan de management integrat, pentru boli cardiovasculare, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronșic, boală cronică respiratorie obstructivă și boala cronică de rinichi;

 

În ceea ce privește asistența medicală ambulatorie de specialitate, a fost revizuită lista procedurilor diagnostice și terapeutice, astfel încât pacientul să beneficieze de o serie de investigații suplimentare, pentru care nu va mai fi nevoie internarea în spital.

 

Nu se mai regăsesc în pachetul de bază serviciile de homeopatie și fitoterapie (aceste servicii pot face obiectul asigurărilor private).

 

Pentru protecția și asigurarea accesului la servicii medicale în ambulatoriu pentru asigurați, a fost însă revizuită lista investigațiilor medicale paraclinice din pachetul de bază, fiind introduse o serie de investigații noi, precum ATPO, sodiu seric, potasiu seric, transferină, angiografie RMN/segment, testosteron etc.

 

Tot în pachetul de servicii de bază se regăsesc, la capitolul serviciilor stomatologice, consultații, servicii profilactice, tratamente protetice și ortodontice precum și alte tratamente, inclusiv serviciile de medicină dentară de urgență.

 

Și în pachetul minimal, pentru neasigurați, se regăsesc serviciile de medicină dentară de urgență. Acest pachet va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015.

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.