Acasă Social Românii plătesc pentru utilități mult mai mult decât cehii, bulgarii și ungurii

Românii plătesc pentru utilități mult mai mult decât cehii, bulgarii și ungurii

DISTRIBUIȚI

Dragoş Damian, CEO Terapia, a arătat cât de mult plăteşte cetăţeanul român pentru gaz şi energie electrică în comparaţie cu bulgarii, ungurii, cehii, polonezii sau chiar grecii. Cifrele arată la fel de rău şi pentru consumatorul din industrie, iar preţurile plătite de firmele româneşti sunt cele mai mari din regiune.

Preţurile medii pe care e obligat să le plătească cetăţeanul român la utilitati sunt mult mai mari decât cele plătite de bulgari, cehi sau unguri.

„Cand ati terminat de cascat gura la saga politica din spatiul public, uitati-va la dezastrul din cele doua tabele: preturi medii din 2020 la utilitati industrial si casnic in tari din regiunea noastra geografica din UE + preturile din Romania august 2021, dupa liberalizare. Nu exista date recente pentru celalalte tari, dar stim ca nu au liberalizat preturi in 2021. Nu cred ca trebuie comentat prea mult, va rog sa agatati tabelele la Dumneavoastra pe perete, sa le aveti in fata ochilor tot timpul. La cresterile preturilor la utilitati din Romania adaugati si cresterea combustibilului, + 25% fata de iulie 2020. Asadar, politicienii cu crizele si vendetele lor personale, oamenii de afaceri si cei de rand cu problemele de zi cu zi: valul 4 al pandemiei, inflatie enorma – scuza fiind ca nu e doar in Romania ci peste tot, si ni se spune ca e tranzitorie (!?) – penurie infernala a fortei de munca, curs si dobanda de referinta mentinute artificial, observatii critice de la Fitch, urmeaza probabil si altii, s.a.m.d.

Doua consideratii de final pe temele momentului:
1. Salariul minim. Fara o crestere a acestuia de minin 15-20% – o crestere de 10% acopera doar inflatia 2019-2021 – ramane deschisa invitatia la munca la negru si evaziune fiscala. Sa vedeti cati vanzatori de nuieluse si vasc vom avea la iarna….
2. Utilitatile. Cifrele de mai sus arata ca tarile din regiune fac rost de energie mai ieftina, evident din Rusia, si de aceea inclusiv puteri industriale energofage cum sunt Germania si Franta (fondatoare ale UE) vor sa fie si ele prietene cu Rusia. Noi nu vrem, desi o vizita la Moscova a unei delegatii guvernamentale pe tema energiei ar face minuni si ar putea reduce sarcinile bugetare care compenseaza consumatorul vulnerabil. Cred ca tot mediul de afaceri este de acord ca este de preferat o guvernare competenta si sustenabila unor practici de compensatii sociale. Mai bine previi decat sa tratezi. Nimeni nu mai crede ca o crestere economica din efect de baza, inflatie si consum din import poate fi sustenabila.”, spune Dragoș Damian.

4 COMENTARII

  1. Am si eu o intrebare pentru D.Damian.
    Va rog sa spuneti domnule Dragos cu cati lei au scaut preturile utilitatilor din Romania dupa aprile 2014 cand pretul petrolului la nivel mandial a scazut de la aproximav 160 de dolari barilul la 80 dolari barilul(motivul fiind anexarea peninsulei Krimeea de catre Rusi)si a tot continuat sa scada pana la sub 30 de dolari barilul dupa care a inceput sa creasca fara sa reajunga la 160 de dolari pe baril cat era in ianuarie 2014 stiut fiind ca pretul petrolului si al gazelor naturale la nivel mondial cam merg mana in mana.
    Deci intrebarea mea este:ce baza logica au avut cresterile preturilor la utilitati din 2014 pana astazi daca acum folositi ca argument pentru preturile utilitatilor cresterea pretului la nivel mondial pentru gaze naturale si petrol?.

  2. Pt.anonim.
    Pai daca tu ai dreptate(si eu asa cred)si nu Dragos Damian atunci ii spun eu lui D.D. sa isi agate acasa un tabel mare pe care sa scrie
    Pretul barilului de petrol in ianuarie 2014=112 dolari,pretul barilului de petrol in aprilie 2014=80 de dolari si pretul barilului de petrol in septembrie 2021=72 de dolari barilul,dupa care sa afiseze si evolutia preturilor la utilitati pe fiecare an din inanuarie 2014 pana in septembrie 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.